Natsiviittaus – Kansanedustaja toivoo pukilta tavarajunia Ville Rannan kuvassa

Sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta ottaa kantaa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen (ps) viimeviikkoiseen ehdotukseen etnisestä rekisteristä tämän viikon Kirkko ja kaupunki -lehden kuvassaan.

Kuvassa Olli Immonen kirjoittaa joulupukille toivovansa lahjaksi kattavaa listaa etnisistä vähemmistöistä. Seuraavana vuonna hän aikoo kuvan mukaan toivoa pukilta paljon tavarajunia. Kuva voi tuoda monelle mieleen tavarajunilla juutalaisia keskitysleireille kuljettaneet natsit.

Ville Ranta sanoo, ettei odota kuvasta nousevan erityistä kohua, eikä se ole hänen tavoitteenaankaan.

– Piirustuksen pointti on siinä, että minusta ei missään tapauksessa kannata keskustella siitä, mitä hyötyjä tai mahdollisesti vilpittömiä perusteita voisi olla vähemmistöjen tilastoinnilla. On itsestään selvää, että taustalla on rasistiset tavoitteet, Ranta sanoo Kotimaa24:lle.

Ville Rannan mukaan asioista ei kannata lähteä keskustelemaan kiertoilmaisuin Olli Immosen kaltaisten poliitikkojen kanssa, koska silloin he saavat hivutettua agendaansa eteenpäin. Immosen ehdottama etninen rekisteri – tai sen takana oleva ajatus on Rannan mukaan ällöttävä.

– Halusin toisaalta näyttää kuvassa myös pehmeän, pikkupoikamaisen puolen Immosessa. Että ei se ihan kylmä piirros ole, Ville Ranta kuitenkin pehmentää.

Rannan mukaan hänen kuvansa ovat osa yhteiskunnallista keskustelua.

– Olli Immosella on oikeus omiin ulostuloihinsa, kuten minulla on oikeus kuviini. Tämä on yhteiskunnallista keskustelua, eikä sotaa, hän sanoo.

Vuonna 2011 joulun alla Ville Rannan Kirkko ja kaupunkiin piirtämä kuva sai aikaan kohun ja palauteryöpyn. Kuvassa Timo Soinin näköinen joulupukkihahmo toivottaa ”Hyvää joulua kaikille suomalaisille heteroseksuaaleille valkoihoisille konservatiiveille!”. ”Mutta te muut! Paskaa joulua!” ja ”Teidät sais ampua. Ja lähettää pois Suomesta”, toivottavat tontuiksi pukeutuneet tunnistettavat kansanedustajahahmot.

Kuvasta tehtiin myös kantelu Julkisen sanan neuvostoon, joka kuitenkin piti pilapiirrosta journalistisen ilmaisun muotona, jolle on perinteisesti sallittu enemmän vapauksia kuin kirjalliselle ilmaisulle.

Kotimaa24 ei tavoittanut Olli Immosta kommentoimaan kuvaa. Yhteydenoton jälkeen hän on kuitenkin jakanut kuvan Facebook-sivuilllaan ja toteaa sen olevan ”mielenkiintoinen tulkinta”. Immosen päivityksen perässä on silmää iskevä hymiö.

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola kertoo, että kuva ilmestyy tämän viikon lehdessä. Muutoin hän ei halua asiaa kommentoida.

– Kuva puhuu puolestaan, hän kuitenkin sanoo.

Tuore kuva Ville Rannan Facebook-sivuilla

Lue myös:

”Paskaa joulua!” – Perussuomalaiset suuttuivat seurakuntalehden pilakuvasta

Ville Ranta hämmästelee perussuomalaisten reaktiota

”Paskaa joulua” sai vapauttavan päätöksen JSN:lta

Edellinen artikkeliTulkaa kaikki -liike: Arvostamme kaikkien lähetysjärjestöjen työtä
Seuraava artikkeliSaarakkala: Koulujen joulujuhlissa sensuuria

Ei näytettäviä viestejä