Nykyinen ja tuleva piispa kohtasivat – Irja Askola antoi Teemu Laajasalolle lahjaksi soppakauhan

Keskiviikkona Helsingin piispaksi valittu kirkkoherra Teemu Laajasalo kohtasi hiippakunnan nykyisen piispan Irja Askolan keskiviikkoiltana Helsingin tuomiokapitulissa järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Tilaisuuden aluksi Askola antoi Laajasalolle kukkakimpun kukoistamista varten. Sitten hän lahjoitti seuraajalleen metallisen soppakauhan.

– Piispan tehtävä on myös vallan kauhomista ja käyttämistä. Käytä siis tätä vallan kauhaa oikeudenmukaisesti ja osallistaen. Kauha on myös sitä varten, että ne ihmiset, joilla on nälkä, saisivat sinun sanojesi, tekojesi ja valintojesi kautta ruokaa tästä uuden vastuusi vallankauhasta, Askola sanoi.

Hän lisäsi, että Laajasalon pitäisi käyttää kauhaa myös pitääkseen huolta omasta syömisestään.

– Ihan tavallisesta ruuastakin, mutta ennen kaikkea siitä hengellisestä ruuasta, jotta jaksat kukoistaa, Askola sanoi.

Omassa puheessaan Laajasalo kiitti kaikkia, jotka ovat kuuden kuukauden aikana osallistuneet vaalikampanjaan. Hän sanoi huomanneensa, että piispan virka on kiinnostanut ihmisiä.

– Aivan erityisesti haluan kiittää professori Jaana Hallamaata ja tohtori Kaisamari Hintikkaa ja monia heidän tukijoitaan, jotka tällä hetkellä ovat tietenkin varmasti pettyneitä ja tyytymättömiä.

Laajasalon mielestä oli hiippakunnan kannalta hyödyllistä, että vaalissa oli mukana kolme niin erilaista ehdokasta. Hänen mukaansa kanssaehdokkaiden taustat toivat vaalitilaisuuksiin ”mielettömän syvyyden”. Juuri valittu piispa lisäsi näkevänsä suuren toivonpilkahduksen siinä, kuinka suuri joukko erilaisia ihmisiä on ollut vaaliprosessissa mukana.

– Ja nyt olemme päätyneet kuitenkin tähän ja kaikki olemme hengissä. Se mielestäni kertoo siitä, että yhteys ja ykseys löytyy kyllä.

”On äärimmäisen olennaista, että piispoina on miehiä ja naisia”

Mediaa tavatessaan Laajasalo totesi, että piispan virka on kaikkia siihen tulevia suurempi pesti.

– Oman pappisurani aikana tällä paikalla on ollut kaksi erittäin merkittävää ja omana aikanaan käänteentekevää piispaa. Ykköshaasteeni on, miten voisin jollakin tavalla näihin tohveleihin päästä kasvamaan.

Entä mitä Laajasalo ajattelee siitä, että marraskuusta lähtien kaikki kirkon piispat ovat jälleen miehiä?

– On äärimmäisen olennaista, että piispoina on miehiä ja naisia. Kaikkien virkojen pitää olla mahdollisia miehille ja naisille, hän aloitti.

Laajasalo jatkoi, ettei kuitenkaan olisi voinut vastata myöntävästi tukijoidensa pyyntöön, jos olisi ajatellut, ettei sukupuolensa takia ole kelvollinen virkaan.

– Mutta minusta on äärimmäisen tärkeää, että tätä asiaa ei vähätellä tai sivuuteta.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo ja Irja Askola kohtasivat vaalipäivän iltana 16.8. Helsingin tuomiokapitulissa.

Lue myös:

Teemu Laajasalo on Helsingin uusi piispa – vaali ratkesi täpärästi ensimmäisellä kierroksella

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispaehdokas Kaisamari Hintikka vaalin jälkeen: ”Pelko suomalaisessa kirkkokeskustelussa yllätti”
Seuraava artikkeliHelsingin hiippakunnan ripeästä tiedotuksesta nousi poru – somessa puhuttiin jopa uusintavaaleista

Ei näytettäviä viestejä