Ohjaaja: Brianin elämä jäisi nykyisin tekemättä

life_of_brian_205Brianin elämä -elokuvaa ei voisi tehdä nykyisin, sanoo elokuvan ohjannut Terry Jones. Parodisen Jeesus-elokuvan tielle tulisivat Jonesin mukaan poliittinen korrektius ja uskonnolliset ääri-ilmiöt.

Vuonna 1979 ilmestynyt Brianin elämä (Life of Brian) aiheutti heti tuoreeltaan valtavan protestiaallon. Näyttelijät saivat tappouhkauksia ja elokuvan esittäminen kiellettiin Britanniassa 39 paikkakunnalla.

Jones kertoo Radio Timesin haastattelussa yllättyneensä tuolloin yleisön reaktioista. Nykyisin hän pelkäisi henkensä edestä.

- En osannut ajatella, että se osoittautuisi niin kiistellyksi. Muistakin kuitenkin sanoneeni käsikirjoitusvaiheessa, että joku uskonnollinen hullu saa meistä helpon maalin, mutta kaikki muut kiistivät sen, Jones sanoo.

Brianin elämä kertoo Jeesuksen naapuritalliin syntyneestä Brian Cohenista, jonka itämaan tietäjät sekoittavat messiaaseen. Elokuva on pitkälti parodian Hollywoodin Raamattu-elokuvista.

Elokuva kiellettiin pian julkaisunsa jälkeen muun muassa Irlannissa ja Norjassa. Paikoin esityskiellot jatkuivat 2000-luvulle saakka. Esimerkiksi Lounais-Englannissa sijaitseva Torbayn kaupunki salli elokuvan esittämisen vasta vuonna 2008.

Aiheesta lisää muun muassa Daily Mailin sivuilla.