Kirkon Mediasäätiön elokuvapalkinto Virpi Suutarin Yrittäjä-dokumentille, joka kertoo pienyrittäjän arjesta

Kuvakaappaus Virpi Suutarin dokumenttielokuva Yrittäjän trailerista. Youtubessa. Teos voitti Kirkon Mediasäätiön elokuvapalkinnon 2018.

Kirkon Mediasäätiö on myöntänyt Tampereen elokuvajuhlilla 2018 ohjaaja Virpi Suutarille 1 500 euron palkinnon dokumenttielokuvasta Yrittäjä. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

Palkinnon saajan valitsi Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien tiedottaja ja kehittämistyön asiantuntija Eva Wäljäs. Hänen mukaansa palkittavalta elokuvalta edellytettiin kristillisten arvojen esiintuomista, kuten lähimmäisenrakkautta, kristillistä toivoa ja vastuuta ympäristöstä.

– Tehtävä oli haastava, sillä useampikin kilpailun elokuvista nostaa näitä teemoja esiin. Yrittäjässä nämä kaikki teemat on onnistuttu huomioimaan, Wäljäs toteaa tiedotteessa.

Elokuva kuvaa tämän päivän yksin- ja pienyrittämisen arkea niin syrjäisessä maalaiskylässä kuin pääkaupunkiseudullakin. Siinä käsitellään yrittäjien unelmia, köyhyyttä ja sitä, kuinka yrittäjät pyrkivät säilyttämään arvokkuutensa myös vaikeuksien keskellä. Elokuvassa esitellään myös yrittäjien nuorta sukupolvea, joka ottaa haltuunsa uudet toimintamallit jatkuvasti teknologisoituvassa maailmassa.

– Elokuva on kuvaus kahtiajakautuneesta Suomesta, mutta itselleni se on samalla myös kuvaus ihmisestä, sillä jokaisella meistä on tarve uskoa, toivoa ja rakastaa sekä tulla rakastetuksi. Elämässä on myötä- ja vastoinkäymisiä ja on hyvä jos joku on rinnalla jakamassa niitä, Wäljas sanoo.

Erityisen arvokkaana hän pitää elokuvan hienovaraista ja arvostavaa tapaa käsitellä uskoa.

– Usko näyttäytyy yksilön ja perheen voimavarana, lähimmäisenrakkautena ja arjen valintoina, armona ja anteeksiantona, luottamuksena ja toivona silloinkin kun usko on koetuksella. Se on osa elämää, ihan niin kuin päähenkilöiden työkin, Wäljas perustelee valintaansa.

Ohjaaja Virpi Suutari kertoo Kotimaa24:lle olevansa otettu, liikuttunut ja iloinen saamastaan palkinnosta. Kirkon mediasäätiö on löytänyt hänen ohjaamastaan elokuvasta teemoja, joita myös elokuvaan on yritetty saada.

– Teemat ovat löytäneet tiensä elokuvaan eletyn elämän myötä. Elokuvaa voi hyvin siksi luonnehtia elämän käsikirjoittamaksi. Minua itseäni ei kiinnosta yritystoiminta vaan ihmisen selviytymiskamppailu arjen keskellä, inhimillinen ihminen yrittämisen keskellä, Suutari kertoo.

Kirkon Mediasäätiö on perustettu vuonna 2005. Säätiön tarkoituksena on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvopohjasta lähtien tukea ja edistää uskontoa sekä elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tai elokuvien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

Dokumenttielokuvan ensi-ilta on 23. maaliskuuta.

Kuva: Kuvakaappaus Yrittäjä-dokumenttielokuvan trailerista.