"Olen niin täynnä iloa" – Tällaiset olivat Irja Askolan ja muiden tunnelmat uuden piispan juhlakahveilla

Irja Askola

Olen niin täynnä iloa, etten oikein osaa vielä sanoittaa sitä! piispa emerita Irja Askola summasi tunteensa sen jälkeen, kun Kaisamari Hintikka oli vihitty Espoon hiippakunnan piispan virkaan sunnuntaina. Raportin vihkimyksestä voi lukea täältä.

Vihkimysmessun jälkeen juotiin kirkkokahvit Espoon tuomiokirkon läheisyydessä sijaitsevassa koulutuskeskus Omniassa. Irja Askola totesi siellä, että Hintikan valinta oli ratkaisu, jota ei "onneksi tarvinnut odottaa tämän pidempään". Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ei ole ollut yhtään naispuolista piispaa puoleentoista vuoteen. Ensimmäisenä naisena tehtävään valittu Irja Askola jäi eläkkeelle Helsingin hiippakunnan piispan virasta syksyllä 2017.

– Olen hänestä todella ylpeä, Askola sanoi ja kehui Hintikan vihkimysmessussa pitämää saarnaa retorisesti ja sisällöllisesti vahvaksi.

Askolan mielestä Hintikan olemuksessa näkyvät ilo ja kutsumus.

– Pidän tärkeänä naisasiaa mutta myös sitä, että Hintikka tuo kirkon käyttöön vahvan globaalin kokemuksensa ja ekumeenisen asiantuntemuksensa. Kirkko tarvitsee sitä, Askola sanoi.

Hän evästi virkasisartaan olemaan oma itsensä, etsimään tapansa tehdä piispan työtä ja kestämään myös omaa keskeneräisyyttään.

– Muista uteliaisuus, kärsivällisyys, ilo, suhteellisuudentaju ja lepo. Jätä tilaa yllätyksille! Askola sanoi.

Hieno päivä! huokaisi Kaisamari Hintikan entinen esimies, Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge.

– Kaisamari on ollut Suomen kirkon lahja ekumeeniselle työlle, ja nyt palautamme hänet takaisin, Junge sanoi.

Hänen mukaansa se, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispakunnassa on nainen, tekee kirkon kasvoista kokonaisemmat.

Jungen mukaan Kaisamari Hintikka on vahva teologi, jolla on hyvät kansainväliset suhteet. Junge luonnehti Hintikkaa myös verkostoitujaksi ja rukoilijaksi, joka puhuu ihmisille ja kuuntelee heitä.

– Hän on siis ihanteellinen valinta piispan virkaan!

Kaisamari Hintikan piispankaavun suunnitellut Emilia Kuurila tiesi etukäteen, että piispat käyttävät "kaapua ja hattua".

– Myöhemmin opin, että hiippa on oikeampi termi, Kuurila nauroi esitellessään asua kirkkokahveilla.

Aalto-yliopistossa Espoossa muodin maisterivaiheen opintoja tekevä Kuurila päätyi projektiin opettajansa ehdotuksesta. Piispankaapu oli sen verran erikoinen työtehtävä, että se vaati Kuurilan mukaan poikkeuksellisen perusteellisen taustatutkimuksen.

– Lähdimme tekemään vähän uudenlaista ja freesiä, Kuurila sanoi.

Asun punainen sävy viittaa Pyhään Henkeen ja Kristuksesta todistamiseen, ja sen koristelussa toistuvat Espoon tuomiokirkon katto- ja seinämaalausten kuviot. Kaapu on tehty luonnonmateriaaleista: villasta ja silkistä.

Lisäksi mukaan on värjätty ja ommeltu Kaisamari Hintikan suvun pellavakankaita 1800-luvulta.

Kirkollista jatkuvuutta edustavat risti ja korusolki, jotka on siirretty uusiin liturgisiin vaatteisiin Espoon hiippakunnan edellisestä piispan hiipasta ja kaavusta.

Piispa ja suunnittelija kehuivat yhteistyötään.

– Kaisamari on ihan mahtava tyyppi! Kuurila sanoi.

Hintikka kertoi yleisölle, että Kuurila esittelee seuraavaksi kokoelmansa maailmankuululle muotisuunnittelijalle Karl Lagerfeldille.

– Niin että tämä on ollut pientä harjoittelua. Voitte kantaa Emiliaa esirukouksissanne tulevan viikon ajan.

Kansanedustaja Timo Harakka ja Keravan vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Anu Laitila ovat tutustuneet Kaisamari Hintikkaan asuessaan hänen perheensä naapureina. Harakka ja Laitila kertoivat, että Hintikka kastoi heidän esikoisensa vajaat kymmenen vuotta sitten, pian papiksi vihkimisensä jälkeen.

Laitila yllättyi piispanvihkimyksen intiimiydestä.

– Siihen vaikuttivat varmasti Kaisan persoona, musiikki ja Espoon tuomiokirkko tilana.

Harakka kertoi oppineensa tuntemaan Hintikan moniarvoisena ja avoimena ihmisenä.

Juhlapäivää vietti myös Kaisamari Hintikan entinen työtoveri Minna Väliaho. Pitkän uran Kirkon ulkoasiain osaston sihteerinä tehnyt Väliaho on saatellut tiimistään piispan tehtäviin niin Matti Revon kuin Kaisamari Hintikan.

Väliaho on ollut viime vuodet eläkkeellä ja Hintikka asunut Genevessä, mutta yhteydet ovat säilyneet.

– Kaisamari on iloinen, herkkä, kunnianhimoinen, työteliäs, huumorintajuinen ja esteetikko. Erittäin hyvä työtoveri! Väliaho kehui.

Suomen ortodoksisen kirkon eläkkeellä oleva metropoliitta Ambrosius iloitsi uuden piispan kansainvälisestä kokemuksesta ja laajasta sivistyksestä.

– Hän on tehnyt väitöskirjan Romanian ortodoksisesta kirkosta, Ambrosius huomautti.

Metropoliitan seurassa viihtynyt Espoon seurakuntien yhteisen seurakuntatyön päällikkö Eero Jokela kiinnitti messussa huomiota Hintikan ryhdikkyyteen ja iloon.

– Messu ei ollut raskassoutuinen. Toivottavasti tämä ote kuvaa Kaisamarin työtä laajemminkin, Jokela sanoi.

Kuvat: Olli Seppälä

Lue myös:

Kaisamari Hintikka on nyt Espoon piispa – vihkimysmessua leimasi valo, uusi piispa saarnasi rajoista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.