Onko Kirkkopäivillä liikaa ohjelmaa?

Kirkkopäivien merkitys on kohtaamisissa, keskusteluissa, virkistyksessä, yhteyden rakentamisessa ja ideoiden jakamisessa. Pohjoisen seurakunnissa koetaan kuitenkin hankalaksi ja kalliiksi lähteä päiville, jotka on usein järjestetty Lapista tarkastellen etelässä.

Kirkkopäivien ohjelma koetaan turhan laajaksi ja hajanaiseksi. Päiville toivotaan enemmän kaikille vieraille tarkoitettuja yhteisiä kokoontumisia. Toisaalta tapahtumien monipuolisuutta myös kiitettiin.

Näin voisi tiivistää Kotimaa Pro:n Kirkkopäiviä koskevan kyselyn tulokset. Vastaukset saatiin kirkkoherroilta kahdeksasta seurakunnasta eri puolilta Suomea.

Korsosta Kirkkopäiville lähtee koko lapsityön väki

Seinäjoen seurakunnasta tämän kevään Kirkkopäiville Kouvolaan lähtee 10 työntekijää ja 10 luottamushenkilöä. Määrä on sama kuin aiempinakin vuosina. Kirkkoherra Jukka Salon mukaan Kirkkopäivillä pääsee tutustumaan kirkon työn rikkauteen ja sieltä saa uusia ideoita. Kirkkopäivät tarjoavat myös virkistäytymistä ja yhteisiä kokemuksia.

Korson seurakunnasta Vantaalta Kirkkopäiville lähtee enemmän väkeä kuin aiempina vuosina. Uutta on se, että matkaan lähetetään koko lapsityön väki, 12 henkeä. Lisäksi luottamushenkilöitä lähetetään viisi.

– Kirkkopäivät antavat näköalan kirkon nykyhetkeen. Toivoisin kuitenkin päiville vähemmän ohjelmatarjontaa ja enemmän paluuta lähteille, sanoo Korson kirkkoherra Pirkko Yrjölä.

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnasta matkaan lähetetään vain yksi seurakuntaneuvoston jäsen. Samoin tehtiin edellisellä kerralla. Tuomiorovasti Olli Hallikainen pitää päivien antia hyvänä, joskin toivoo ohjelman tiivistämistä.

Turun tuomiokirkkoseurakunnasta lähetetään päiville samoin yksi henkilö. Seurakuntayhtymä on varannut majoituksen kaikkiaan kymmenelle lähtijälle.

– Päivät rakentavat yhteyttä, antavat virikkeitä ja hoitavat hengellisesti. Satavuotinen perintö kantaa. Se on hyvä, jos Kirkkopäivät kehittyvät ammattilaisten tapaamisesta kohti laajempaa kansanjuhlaa, sanoo Turun tuomiorovasti Heimo Rinne.

Edes yhteinen opintomatka ei innosta työntekijöitä Kirkkopäiville

Kankaanpäässä seurakunnan työntekijät eivät ole viime vuosina olleet kiinnostuneita lähtemään Kirkkopäiville. Sen sijaan luottamushenkilöistä on lähetetty halukkaat eli pari–kolme henkilöä per päivät.

– Nyt Kouvolan päivien suhteen kokeilemme sellaista, että kirkkoneuvoston ja työntekijöiden yhteinen kevään opintomatka tehtäisiin kirkkopäiville Kouvolaan. Vaan eipä näytä nytkään ainakaan työntekijöiden lähtöinnostus suurelta. Joitakin luottamushenkilöitä on ilmoittautunut, sanoo Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerma.

Rainerma arvioi, että herätysliikkeiden kesäjuhlat ovat varsin merkittävä vaihtoehto Kirkkopäivä-tapaamisille. Tämän vuoksi Kirkkopäivien ajankohta toukokuun lopussa ei ole hänen mielestään paras mahdollinen.

Pohjoisessa Kirkkopäivät tuntuvat etäisiltä

Rovaniemen seurakunnasta Kouvolan toukokuisille Kirkkopäiville lähetetään viisi työntekijää ja viisi luottamushenkilöä.

– Lähtijöiden määrä on vuosien saatossa vähentynyt. Ei ole vain löytynyt innostusta ja onhan tässä aina tämä matka etelään tietynlaisena kynnyksenä. Kokemukseni mukaan päivien merkitys on vähäinen. Ne ovat jääneet irrallisiksi ja kaukaisiksi. Työntekijöiden luottamushenkilöiden yhteen kokoaminen on kuitenkin hyvä lähtöajatus, sanoo Rovaniemen kirkkoherra Jouni Riipinen.

Riipisen mukaan on myös arvokasta, että Kirkkopäivät nostavat kirkon ja uskon kysymyksiä julkiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Myös Ranuan seurakunnassa Kirkkopäivät ovat jääneet etäisiksi eikä niille ole tänä vuonna lähdössä ketään.

Kuusamostakaan Kirkkopäiville ei lähetetä ketään. Kirkkoherra Veli-Matti Koivurannan mukaan tämä on kustannuskysymys.

– Tänä vuonna olimme Jyväskylän jumalpalveluspäivillä mukana suurella joukolla. Kirkkopäiville meiltä ei sen sijaan ole viime vuosina ole lähetetty osallistujia, etenkin kun ne ovat olleet Etelä-Suomessa. Kuopioon oli lähtijöitä kaksi, mutta hekin peruivat lähtönsä, Koivuranta kertoo.

Koivurannan mukaan Kirkkopäivien tulisi olla ennen kaikkea vuorovaikutuksen, keskinäisen kunnioituksen ja oppimisen paikka ihmisille, jotka edustavat kirkossa erilaisia suuntauksia ja eri alueita.

Viimeisimmät Kirkkopäiväpaikkakunnat ovat olleet: Turku, Jyväskylä, Lahti ja Kuopio. Tänä keväänä Kirkkopäivät ovat Kouvolassa 22.-24.5. ja kahden vuoden päästä – reformaation juhlavuonna – jälleen Turussa.

Lue lisää Kouvolan Kirkkopäivistä täältä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kotimaa Prossa 31. maaliskuuta.

Edellinen artikkeliSeurakuntien yhteiset virat kaatuvat usein kirkkojärjestyksen ahtaaseen tulkintaan
Seuraava artikkeliKirkko vaatii maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämistä

Ei näytettäviä viestejä