Open Doorsin tuore selvitys: 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta

Kristittyjen äärimmäinen, erittäin vakava ja vakava vaino on lisääntynyt maailmassa. Seuratuista 150 maasta 73:ssa kristityt kokivat sitä. Vuotta aiemmin näitä maita oli 58. Yhteensä 245 miljoonaa kristittyä kärsii nyt vakavasta vainosta. Tämä selviää Open Doors -järjestön julkaisemasta tuoreesta World Watch -listauksesta.

World Watch List seuraa kristittyjen uskonnonvapaustilannetta 150 maassa. Se perustuu laajoihin maaedustajien lausuntoihin sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden selvityksiin. Vuoden 2019 World Watch List on koottu ajanjaksolta 1.11.2017–31.10.2018. Kun kaikki tutkimuksen kohteena olleet maat huomioidaan, joka yhdeksäs kristitty kokee nyt vakavaa vainoa.

Raportin mukaan 4 136 kristittyä surmattiin uskonsa vuoksi kuluneella tutkimusjaksolla. 90 prosenttia murhista tapahtui Pohjois- ja Keski-Nigeriassa, joissa islamistiryhmittymät ovat tuhonneet kokonaisia kristittyjen kyliä, Open Doorsin tiedotteessa kerrotaan. World Watch -listaukseen päätyvät vain todennetut surmatapaukset, joissa syy-yhteys henkilön uskonvakaumuksen ja henkirikoksen välillä on ilmeinen.

Pahiten kristittyjen uskonnonvapautta rajoitetaan edelleen Pohjois-Koreassa

Eniten vainoa koettiin kuitenkin Aasiassa, johon YK:n määritelmän mukaan kuuluu myös Lähi-itä: siellä vainoa koki joka kolmas kristitty. Pahiten kristittyjen uskonnonvapautta rajoitetaan edelleen Pohjois-Koreassa, joka on ollut listan kärjessä vuodesta 2002 lähtien. Pohjois-Koreaa seuraavat viime vuoden tapaan Afganistan ja Somalia, joista kummassakaan ei toimi julkisesti yhtään paikallista kirkkoa. Libya on noussut sijalle neljä. Seuraavina tulevat Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen ja Iran.

Intia on noussut sijalle kymmenen. Esimerkiksi kahdeksassa maan 29 osavaltiosta on säädetty laki, joka kieltää kääntymisen kristinuskoon. Intian maaseudulla väkijoukot ovat tuhonneet kirkkoja, pahoinpidelleet ja tappaneet kirkon johtajia sekä joissakin tapauksissa myös raiskanneet heidän vaimonsa ja lapsensa ilman rangaistusta, Open Doors tiedottaa.

Noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa

Kiinassa kristittyjen tilanne on pahin yli vuosikymmeneen. Kaikkea uskonnollista toimintaa seurataan ja rajoitetaan entistä voimakkaammin. Julkisten valvontakameroiden käyttö ja uusi kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa kansalaisten kattavan seurannan. Nyt noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa, kun edellisellä seurantajaksolla määrä oli noin 20 prosenttia.

– Kiinan ja Intian ohella on syytä huomioida Venäjän nousu sijalle 41 tänä vuonna. Syynä ovat valtion kiristämä lainsäädäntö etenkin ei-ortodoksisia kirkkokuntia kohtaan sekä Kaukasian alueilla kristittyihin kohdistuva vaino, joista esimerkkeinä ovat Dagestanin ja Tsetsenian alueilla tehdyt islamisti-terroristien iskut kirkkoihin keväällä 2018, sanoo Open Doors Finland ry:n toiminnanjohtaja Miika Auvinen tiedotteessa.

Kristittyjen vaino on lisääntynyt myös Myanmarissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Algeriassa ja Indonesiassa. Irakissa vainot ovat jonkin verran vähentyneet.

Vainolla tarkoitetaan World Watch List -selvityksessä rajoituksia, syrjintää tai vihamielisyyttä, jota yksittäinen henkilö tai ryhmä kokee kristillisen vakaumuksensa vuoksi. Tämä sisältää vihamieliset asenteet, sanat ja teot kristittyjä kohtaan. Listauksessa tutkitaan alueen ihmisten vapautta uskoa yksilönä, perheessä, yhteisössä, yhteiskunnassa ja seurakuntana. Lisäksi kartoitetaan myös kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa, kuten surmatapauksia ja kirkkojen tuhoamista.

Open Doors Finland on osa maailmanlaajuista Open Doors International -järjestöä. Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors kertoo toimivansa ekumeenisesti, kristilliseltä arvopohjalta ja olevansa poliittisesti sitoutumaton.

Kuva: Open Doors / WWL. Intian kristittyjen tilanne on heikentynyt. Maa on noussut kristittyjen vainoamisessa 150 maan listauksessa sijalle 10.

Lue myös arkistojutut:

2017: Raportti: Kristittyjen vaino lisääntynyt Intiassa – "Muutos on ollut dramaattinen ja suuri"

2016: Kristittyjen vainot lisääntyivät Lähi-idässä ja Afrikassa

2014: Kristityt ahtaimmalla Pohjois-Koreassa

Uutisessee: Egyptin kristittyjen oikeudet kunnossa vain paperilla

”Kirkon pitäisi herätä auttamaan Pakistanin vainottuja kristittyjä”

Timo Soini: Kristityt ovat vainotuin kansaryhmä

Raportti: Irakin kristittyjä uhkaa häviäminen 5 vuodessa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.