Opetuslautakunta siunaa yhteiset katsomustunnit Helsingissä

19.3.2015 Tampere. Linnainmaan koulu. Vuoden uskonnonopettajaksi valittu lehtori Jarno Parviola.

Peruskoulujen katsomusaineiden opetusta voidaan yhdistää siltä osin kuin opetuksen sisällöt ja tavoitteet ovat yhteneväisiä. Helsingin kaupungin opetuslautakunta ottaa asiaan kantaa viime viikolla hyväksymässään uudessa kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa.

Helsingin perusopetuslinjan opetuspäällikkö Marjo Kyllönen kertoo, että katsomusaineiden opetuksen järjestämisestä on käyty pitkään keskustelua peruskoulujen rehtoreiden kanssa.

– Keskustelun pohjalta päädyttiin siihen, että laitetaan kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan tämä optio. Sitä, miten tämä käytännössä lähtee toteutumaan, on vielä vaikea sanoa, Kyllönen sanoo.

Katsomusaineiden osittaista yhteisopetusta on kokeiltu Helsingissä tähän mennessä ainakin Puotilan ala-asteella ja yksityisessä Kulosaaren yhteiskoulussa. Kyllösen mukaan kokemuksen ovat olleet myönteisiä, ja malli kiinnostaa Helsingissä laajemminkin.

– Sanotaan näin, että useampi kuin viisi koulua on osoittanut kiinnostusta.

Seuraavaksi Helsingissä aiotaan selvittää, mitkä koulut ovat kiinnostuneita siirtymään uusiin opetusjärjestelyihin. Yhdistetyn katsomusopetuksen mallia aiotaan suunnitella yhdessä. Opetusvirasto on käynyt alustavia keskusteluja myös Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen ja uskonnon didaktiikan professorin Arto Kallioniemen kanssa siitä, mitä yhdistetty katsomusopetus voisi käytännössä tarkoittaa.

– Edelleen opetussuunnitelmassa puhutaan oman uskonnon opetuksesta, eikä tämä missään tapauksessa tarkoita, ettei sitä saisi jatkossakin, Kyllönen sanoo.

Luterilaisen uskonnon ja elämänkatsomustiedon lisäksi Helsingin kaupungin opetussuunnitelmissa on eritelty ortodoksinen, katolinen, islamilainen ja buddhalainen uskonnonopetus sekä Krishna-tietoisuuden opetus.

Kyllösen mukaan opettajilta ja rehtoreilta saatu palaute muutoksesta on ollut myönteistä.

– Tämä on nähty luontevana kehityssuuntana.

Kuva: Rami Marjamäki

Lue myös:

”On lapsen etu, että opiskellaan yhdessä niin paljon kuin mahdollista”

Kirkon selvitys: Valtaosa kannattaa yhteistä katsomusainetta

Professori kaipaa uskonnonopetukseen lisää dialogia

Arto Kallioniemi: "Uskonnonopetus marginalisoituu"

7 kommenttia

 • sirpa sanoo:

  Yhteisiä tunteja on aina pidetty. Olisi ihan suotavaa että silloin tällöin vedettäisiin asioita yhteen niin että myös vähemmistön opettaja on paikalla. Jos “yhteinen” opetus on sitä että enemmistön opettaja määrittelee yhteiset asiat ja oppisisällöt ja opettaa ne niin kuin opettaa tai pitää matikkaa, se ei vastaa perusopetuslain 13§ määritelmää oman uskonnon opetuksesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Perusasiat kristillisestä uskosta on monen nuoren kohdalla aivan olemattomat. Rippikouluun tultaessa ei tiedetä miksi joulua, tai pääsiäistä vietetään. Muukin tietämys on samaa luokkaa. Rippikoulukaan ei asiaa paljoa korjaa. Hyvin hataraksi tiedot senkin jälkeen jää. Katsomusopetukseksi muuntuessaan, lasten tiedot sirpaloituvat entisestään. Opettajat sensijaa voivat olla hyvinkin mielisään muutoksesta. Onhan uskontoa vaikea opettaa jollei itse ole sitä sisäistänyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Totta on, että uskonnonopetuksen taso vaihtelee hyvin paljon koulusta ja ennen kaikkea opettajasta riippuen. Luokanopettaja voi olla erinomainen uskonnonopettaja, jos hän on itse “sisällä” asioissa, mutta pelkät perusopinnot eivät anna kovinkaan vankkoja eväitä aineenhallintaan. Ja jos asenne on jo lähtökohtaisesti välinpitämätön, voi opetussuunnitelman tavoitteiden toteutuminen jäädä kovin puutteelliseksi. Vastuuntuntoinen opettaja toki pyrkii opetussuunnitelman noudattamiseen silloinkin, kun oma harrastuneisuus puuttuu johonkin aineeseen. Sama ongelma nimittäin kyllä koskee eräiden muidenkin, varsinkin taideaineiden opetusta. Yläkoulussa opetus on enimmäkseen aineenopettajien hoidossa, jolloin tietopuolinen aineenhallinta on varmempaa. Toki asenteissa voi silti olla eroavuuksia, löytyyhän niitä, horribile dictu, papeissakin.

   Ilmoita asiaton kommentti