Ortodoksien kirkollishallitus käsitteli arkkipiispa Leon työsuojeluilmoitusta metropoliitta Arsenista

Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus käsitteli tiistaina työsuojeluilmoitusta, jonka arkkipiispa Leo on tehnyt kirkon toisesta piispasta, metropoliitta Arsenista.

Kesäkuussa jätetyn työsuojeluilmoituksen sisältö ei ole julkinen. Ilmoituksesta kertoivat aiemmin Yle ja Long Play. Ylen mukaan ilmoitus koskee työssä koettua häirintää, josta Leo nostaa esimerkeiksi metropoliitta Arsenin hänestä mediassa esittämät kommentit.

Long Playn mukaan Leo syyttää ilmoituksessa Arsenia ikä- ja etnisestä rasismista. Väitteet liittyvät Arsenin medialausuntoihin, jotka koskevat Leon toimintaa Karjalan kielen seurassa ja ortodoksipiispojen eläkkeelle jäämisen ikää.

Leo on 72-vuotias ja Arseni 62-vuotias. Ortodoksipiispoilla ei ole säädettyä eläkeikää.

Arsenille jatkoaikaa selvityksen antamiseen, lakipalvelua ei makseta

Ortodoksisen kirkon sisäiset riidat ja talousepäselvyydet ovat olleet laajalti esillä kuluneena keväänä. Kritiikkiä on saanut osakseen etenkin arkkipiispa Leo. Kirkollishallituksen jäsen, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Kotimaa24:lle kesäkuussa, että piispainkokous ei vaikuta toimintakykyiseltä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa on kolme piispaa: arkkipiispa Leo, metropoliitta Arseni ja metropoliitta Elia. Leo on Helsingin hiippakunnan piispa ja koko Suomen arkkipiispa. Arseni johtaa Kuopion ja Karjalan hiippakuntaa. Elia on Oulun hiippakunnan piispa.

Ortodoksisessa kirkollishallituksessa on piispojen lisäksi neljä jäsentä: rovasti Marko Patronen, lakimiesjäsen Matti Tolvanen, Anna-Katriina Salmikangas sekä Liisa Toppila eli nunna Elisabet.

Koska arkkipiispa Leo ja metropoliitta Arseni eivät osallistuneet tiistain kokouksessa heitä koskevan asian käsittelyyn ja päätöksentekoon, puheenjohtajana asiassa toimi Matti Tolvanen.

Kirkollishallitus päätti, että metropoliitta Arseni saa yksityiskohtaisen selvityksen antamiseen jatkoaikaa 31.7. saakka. Kirkollishallitus ei myöntänyt Arsenille kirkon varoilla myönnettävää ulkopuolista lakipalvelua. Kolmanneksi päätettiin, että kirkollishallitus jatkaa työsuojeluun liittyvien asioiden valmistelua.

Pöytäkirjan mukaan kokouksessa käsiteltiin myös muita metropoliitta Arseniin kohdistuvia työsuojeluilmoituksia. Ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen johtaja Hannele Meskus sanoo, että muita ilmoituksia oli kaksi.

Kotimaa24 ei keskiviikkona tavoittanut Arsenia kommentoimaan asiaa.

Kirkollishallituksen on määrä kokoontua seuraavan kerran elokuussa.

Kuvat: Arkkipiispa Leon kuva (vas.): Olli Seppälä. Metropoliitta Arsenin kuva: Vlada Wahlstén / Suomen ortodoksinen kirkko.

Lue myös:

Professori: On ongelma, jos ortodoksipiispat eivät voi yhdessä päättää asioista – Arkkipiispa Leo kiistää kritiikin

Long Play: Kanoniset lait vaikuttavat ortodoksisen kirkon riitojen ja väärinkäytösten taustalla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.