Ortodoksit suuttuivat piispojen toiminnasta

Viime sunnuntain pappisvihkimys suututtaa ortodokseja, kertoo
Ortodoksi.net.
Sivuston mukaan syynä on luterilaisen piispan Irja Askolan käynti alttarilla Helsingin metropoliitan Ambrosiuksen kutsusta.

Ortodoksi.net:in uutisissa Askolaa tai Ambrosiusta ei mainita nimeltä vaan sivustolla puhutaan ”ortodoksisesta piispasta” ja ”luterilaisesta naispiispasta”. Sivuston mukaan ortodoksisen perineen vastaisiksi koetut toimet keskusteluttavat suuresti ortodokseja ja jakavat mielipiteitä. Artikkelissa huomautetaan, että ortodoksisen käytännön mukaan alttarihuoneeseen meneminen ei ole itsestäänselvyys. Useissa ortodoksisissa maissa naiset eivät saa mennä alttarihuoneeseen lainkaan.

”Alttariin meni jumalanpalveluksen aikana nainen – vieläpä naispuolinen toisen kirkkokunnan, tiukasti ortodoksisesti katsottuna skismaattisen kirkon piispa – ja vieläpä ortodoksisen piispan pyynnöstä”, sivustolla kirjoitetaan.

Ortodoksi.net:in mukaan jotkut olisivat nyt lähestymässä asian vuoksi Konstantinopolin ekumeenista patriarkkaa Bartolomeosta. Sosiaalisessa mediassa on vaadittu jopa Ambrosiuksen erottamista.

Ambrosius: Teemme työtä Hengen johdatuksessa

Metropoliitta Ambrosius toteaa Kotimaa24:lle, ettei haluaisi kommentoida nimettömästi tehtyä uutista.

– Suomen ortodoksisen kirkon linja on se, että alttariin ei mene mies eikä nainen, jos ei ole asiaa. Irja Askola oli kutsuttu alttariin noin kymmeneksi minuutiksi pappisvihkimyksen ajaksi. Syy oli se, että hän näkee miten vihkimys toimitetaan. Ekumeenisista syistä on tärkeää, että opimme toinen toistemme tavasta rukoilla ja pyhittää asioita, hän kertoo.

– Pääpointti on se, että teemme kirkon työtä hengen johdatuksessa ja meidän kutsumuksemme on rakentaa ekumeenisia yhteyksiä.

Ortodoksi.net:in mukaan jumalanpalveluksessa annettiin toimittavalle papistolle ohjeeksi, että vuororukouksissa muisteltaisiin myös luterilaista piispaa. Yleensä muita kuin ortodoksisia piispoja ei muistella jumalanpalveluksissa.

Ambrosiuksen mukaan minkäänlaisia ohjeita ei ollut annettu.

– Diakonit hengen johdatuksessa rukoilivat. Kyllähän me rukouksessa muistelemme muutoinkin maailman pelastusta, hyviä säitä, sairaita, matkalla olevia ja kärsiviä. Ainoa kirkko-opillisesti tärkeä paikka on suuri saatto, jossa ehtoollisaineita tuodaan pyhitettäväksi alttarille. Tässä kohdassa muisteltiin vain arkkipiispaa ja minua, Ambrosius vastaa.

Helsingin luterilainen piispa Irja Askola ja ortodoksinen metropoliitta Ambrosius ovat tehneet usein yhteistyötä. Viimeksi eilen maanantaina he järjestivät yhteisen koulutustapahtuman ortodoksisen ja luterilaisen hiippakunnan papeille avioliiton teologiasta.

Piispa Irja Askola ei kommentoinut sunnuntaista pappisvihkimystä Kotimaa24:lle.

Edellinen artikkeliEnsitreffit alttarilla ensi kesänä? – Sinkkuhaku käynnissä
Seuraava artikkeliSaamelainen muistisairas voi jäädä yksin kielensä takia

Ei näytettäviä viestejä