Oululainen nainen ei saanut palvelua kauneushoitolassa, koska hän oli eronnut Jehovan todistajista

jehovan todistajien valtakunnansali helsingin sörnäisissä

Oululainen 36-vuotias Ella Saarenpää-Kervinen voitti taannoin Instagram-kilpailussa ajan ripsien laittoon kauneushoitolassa. Hän aikoi lunastaa voittonsa, kun sai viestin työntekijältä, ettei tämän omatunto salli palvella asiakasta, joka on eronnut Jehovan todistajista.

Saranpää-Kervinen kertoi asiasta alun perin Facebookissa, jossa tieto levisi laajalle. Asiasta uutisoi muun muassa Yle.

Saranpää-Kervinen oli lapsuudessa perheensä mukana kuulunut Jehovan todistajiin. Hänen vanhempansa ovat toimineet aktiivisesti Uskontojen uhrit UUT ry:ssä.

Kaneushoitolan työntekijä perui ripsienhoitoajan lisäksi Saranpää-Kervisen voiton ja lisäsi viestiin, että on tämä toki tervetullut asiakkaaksi, "jos ja kun asiat muuttuu".

Ylen haastattelema kauneusalan yrittäjä Jenina Vuori sanoo olevansa yritystään koskevasta tiedosta "ihan shokissa". Kyseinen viestin lähettänyt työntekijä toimii sopimusyrittäjänä.

– Sekä yhdenvertaisuuslain että rikoslain perusteella on kiellettyä syrjiä ihmistä esimerkiksi uskonnon tai etnisen taustan perusteella, kommentoi asiaa Ylen uutisessa ylitarkastaja Tiina Valonen Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

Tapaus liittyy Jehovan todistajien karttamiskäytäntöön, jonka mukaan liikkeen jättäneisiin ei saa olla yhteydessä. Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen on kuitenkin kieltänyt, että mitään virallista karttamista esiintyisi.

Vuosi sitten syyskuussa Jehovan todistajien kokouksissa kautta maailman esitettiin video, jossa neuvottiin kuinka uskonyhteisöstä eronneisiin tulee suhtautua. Kotimaa24:n uutisen siitä voi lukea täältä.

Videossa kuvattiin, kuinka liikkeen jättänyt tytär soittaa vanhemmilleen mutta vanhemmat pysyvät lujina eivätkä vastaa. He saavat vahvistusta Vanhan testamentin Aaronista, jonka pojat Jumala surmasi ja jota kiellettiin suremasta menetystään. Suremattomuus oli uskollisuuden osoitus Jehovalle. Videossa tyttö kertoo kaipauksen tunteistaan ja siitä, että lopulta vanhempien tiukka linja oli hänelle hyväksi.

Moni liikkeestä eronnut on kertonut joutuneensa karttamisen kohteeksi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tältä näytti opetusvideo – Kotimaa seurasi Jehovan todistajien karttamisopetusta valtakunnansalissa

Jehovan todistajista eronnut kirjailija: Sain rokotuksen uskontoa vastaan

"Karttaminen tuntuu avioerolta ja läheisen kuolemalta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.