Oulun kielletyt Agnostikkoillat palaavat

Räväkästi kristinuskon peruskysymyksiin tarttuvat Agnostikkoillat jatkuvat uuden yhteistyökumppanin, Oulun kirjailijaseuran, kanssa.

Oulun seurakuntien kirkkoherrat päättivät viime talvena, ettei Agnostikkoiltojen sarjaa saa enää järjestää Oulun seurakuntien tiloissa. Viime keväänä illoista tehtyjä kanteluja käsiteltiin myös Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa.

Iltojen vetäjinä jatkavat tutut papit Árpád Kovács, Päivi Jussila, Stiven Naatus ja Mikko Salmi. Ensimmäinen ilta järjestetään 5.6. näillä näkymin oululaisessa ravintolassa.

Keskustelutilaisuuksien teemat ovat "Jumala ei luonut maailmaa" (Kovács), "Raamattu ei ole Jumalan sanaa" (Salmi), "Uskonnot ovat ihmisten keksintöä" (Naatus) ja "Rukoileminen on turhaa" (Jussila).

Árpád Kovács kertoo Kotimaa24:lle, että papit vastasivat mielellään Oulun kirjailijaseuran kutsuun.

– Rehellistä keskustelua tarvitaan. Teologia oli ennen parhaimmillaan oman ajan ajatusvirtausten hyvää kuvausta. Nykyään se on enemmän liiallista varovaisuutta tai kivettynyttä fossiilia.

Iltojen tavoite on ollut kannustaa kristinuskon ytimen pohtimiseen ihmisiä, jotka eivät välttämättä käy kirkossa.

Oulun kirjailijaseura lähti iltoihin mukaan, kun kirjailija Essi Kummu vei asian seuran hallitukseen sananvapauskysymyksenä. Kummu kertoo havahtuneensa kohua herättäneen Riisuttuna-tanssiteoksen työryhmän jäsenenä siihen, millainen ilmapiiri kaupungissa on.

– On olemassa konservatiivinen uskonnollinen yhteisö ja puhetapa. Sitten on liberaali ääni, joka heräsi Riisuttuna-ilmiön ympärille. Koin painostavana jännitteen kahden eri puhetavan ja ihmisryhmän välillä.

Oulun seurakuntayhtymään kuuluvan Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä kuulee Agnostikkoiltojen alkamisesta Kotimaa24:stä.

– Ehkä on tässä vaiheessa parempi fundeerata tätä asiaa. Jokainen kirkkoherra sitten miettii, jos kyse on omasta papistosta, miten asiaan reagoidaan, hän sanoo.

Niemelän mukaan aikanaan ei erikseen sanoitettu sitä, kielletäänkö illat ylipäänsä vai vain seurakuntien tiloissa.

– Jokainen Oulun kirkkoherra oli sitä mieltä, että näitä ei järjestetä. Aiemmin ne toteutuivat seurakunnan tiloissa ja tilaisuutena. Siinä muodossa ne ainakin haluttiin lopettaa.