Oulun kirkkoherrat rikosepäilyistä: Perusturvallisuus on järkkynyt, mutta kostoa ei pidä lietsoa

Oulun tuomiokirkon torni

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rikokset järkyttävät perusturvallisuutta, kasvurauhaa ja eheyttä. Siksi niiden torjumiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, toteavat Oulun kirkkoherrat yhteisessä kannanotossaan.

Oulun poliisi tutkii useita seksuaalirikosepäilyjä, joissa uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä. Ylen mukaan rikoksista epäillään kaikkiaan yli kymmentä ulkomaalaistaustaista miestä. Heistä suurin osa on 20–30-vuotiaita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia. Osa on saanut Suomen kansalaisuuden.

Ensimmäiset tapaukset tulivat julkisuuteen joulukuussa. Uusista rikosepäilyistä poliisi tiedotti viime perjantaina. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pahoinpitely. Yksi uhreista on kuollut. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Tyttöjä on houkuteltu tapaamisiin sosiaalisen median kanavissa. Miehet ovat luvanneet heille muun muassa alkoholia ja tupakkaa.

Oulun kirkkoherrat toteavat, että tapaukset ovat järkyttäneet koko kaupunkia ja suru on yhteinen. "Poliisin tehtävä on paitsi yhteiskuntarauhan turvaaminen, myös rikosten tutkinta. Siihen on annettava työrauha, ja sitä on tuettava", kirkkoherrat sanovat.

Kirkkoherrat muistuttavat myös, että kostoa tai vastakkainasettelua ei pidä lietsoa. "Tämä tarkoittaa myös sitä, ettemme aiheettomasti leimaa ketään syytöntä tapahtumien johdosta." Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskusteluun ja sielunhoitoon.

Oulun kirkoissa rukoiltiin viime sunnuntaina jumalanpalveluksissa rikosten uhrien ja heidän läheistensä sekä kaikkien niiden puolesta, joita tapahtumat järkyttävät ja koskettavat. Esirukouksissa pyydettiin kaupunkiin turvallisuutta ja yhteistä vastuunkantamista.

Oulun piispa Keskitalo: Sinisilmäisyydestä ei pidä mennä toiseen ääripäähän

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo otti kantaa tapahtumiin tuoreeltaan jo joulukuun alussa. Hän kertoo järkyttyneensä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosuutisista sydänjuuriaan myöten.

Lauantaina ilmestyneessä tuoreessa Kalevan haastattelussa hän sanoo, että kodin keittiön pöydän äärellä käydyt keskustelut ovat tehokkain keino vahvistaa nuorten turvallisuuden tunnetta ja luoda turvallisia pelisääntöjä sosiaalisen median käytölle ja kaupungilla liikkumiselle.

Keskitalo ymmärtää lastensa turvallisuudesta perustellusti huolestuneiden vanhempien vihaa. Hän kuitenkin vetoaa, että aikuiset kontrolloisivat järkytyksen keskelläkin somekäyttäytymistään, jotta eivät aiheuttaisi lisää turvattomuutta. Keskitalo totesi, että turvallisuuden parantamiseksi tarvitaan lähiyhteisöjen myönteistä sosiaalista kontrollia ja uskonnollisten auktoriteettien – niin pappien kuin imaamienkin – vastuullista opetusta.

Keskitalon mukaan esiin tulleista rikoksista huolimatta kirkon on puhuttava kaikkien ihmisoikeuksien puolesta.

– Varmasti sinisilmäisyyttä on ollut. Sinisilmäisyydestä ei tulisi kuitenkaan mennä toiseen ääripäähän eli kyynisyyteen ja kaikkien maahanmuuttajien leimaamiseen joidenkin tekemisen rikosten vuoksi, Keskitalo sanoo Kalevan haastattelussa.

Presidentti Niinistö: Kestämätöntä, että rikosepäilyjä on tullut lisää

Lauantai-iltana poliisi otti myös Helsingissä kiinni kolme miestä, joita epäiltiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Kaksi heistä vapautettiin maanantaina. Kiinniotettu on Suomessa asuva ulkomaalainen.

Presidentti Sauli Niinistö on todennut jo aiemmin, että Oulun teot järkyttävät epäinhimillisyydellään. Nyt hän sanoo kannanotossaan, että on kestämätöntä, että rikosepäilyitä on tullut lisää. "On kestämätöntä, että jotkut meiltä turvapaikkaa hakeneet ja jopa turvapaikan saaneet ovat tuoneet tänne pahaa ja luoneet tänne turvattomuutta."

Presidentti Niinistön mukaan oikeus koskemattomuuteen kuuluu niihin arvoihin, joihin Suomen yhteiskunta perustuu ja joita jokaisen täällä on noudatettava.

"Meidän on entistä päättäväisemmin toimittava sen varmistamiseksi, että Suomi on jatkossakin oikeudenmukainen ja turvallinen maa. Tarvitsemme aroistakin asioista avointa ja asiallista keskustelua ja tarkkaan punnittuja päätöksiä. Ongelmiin on tartuttava, ja ne on ratkaistava. Sen ansaitsevat kaikki ne ihmiset, joilla on tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme, taustastaan riippumatta", Niinistö sanoo.

Pääministeri Sipilä: Tunnen syvää inhoa, nettipoliisin toimintaa vahvistetaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vierailivat lauantai-iltana Oulussa. He keskustelivat kaupungin johdon ja poliisin kanssa Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista. Asiasta kertoi muun muassa sanomalehti Kaleva. Sipilä lupasi, että nettipoliisitoimintaa tullaan vahvistamaan. Hallitus on valmis antamaan Oulun kaupungille kriisiapua ja -tukea.

Perjantaina pääministeri Sipilä antoi lausunnon aiheesta. "Jo aiemmat teot alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä herättivät minussa syvän inhon tunteen. Ymmärrän täysin kansalaisten keskuudessa esiintyvän huolen ja järkytyksen", hän sanoi.

Sipilän mukaan turvapaikkajärjestelmän tehtävä on auttaa hädässä olevia mutta rikollisia se ei voi suojella. Hallitus on muuttanut vuoden alusta lakia niin, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottaminen on helpompaa.

Sipilä painotti, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava Suomen lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. "Tästä emme tingi tippaakaan. Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen."

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Piispa Jukka Keskitalo Oulun seksuaalirikoksista: "Uutiset ovat järkyttäneet minua sydänjuuria myöten"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.