Oulun piispaehdokas Jukka Hautala: Kirkossa on käperrytty sen sijaan, että katsoisimme ihmiskuntaa

Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala kertoo toivoneensa, että Oulun piispanvaalia olisi käyty toinenkin kierros.

– Toiselle kierrokselle valikoituneilla olisi ollut mahdollisuus syventää vaalipaneeleissa käytyjä teemoja, joita käytiin nyt aika pintatasolla, hän sanoo.

– No, lopputulos on tässä, vaalit käyty ja pulinat pois.

Oulun piispaksi valittiin Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo 59,5 prosentin äänisaaliilla. Oulun Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen sai 26 prosenttia ja Jukka Hautala 14,5 prosenttia äänistä.

Hautala kehuu, kuinka vaali herätti huomiota niin kirkollisessa kuin maallisessa mediassa. Hänen mukaansa lehdet antoivat tasapuolisesti tilaa kaikille ehdokkaille ja raportoivat vaalipaneeleista kiinnostuneina.

– Kirkossa käydyt teemat kiinnostivat selkokielellä. Tässä mielessä vaalit menivät hyvin.

Omaan rooliinsa Hautala on tyytyväinen. Hän halusi rohkaista kirkkoa tarttumaan 2000-luvun päivänpolttaviin aiheisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon.

– Meillä kirkossa on trendinä se, että on ennemminkin käperrytty kuin avauduttu yhteiskuntaan. Meitä kiinnostavat usein yksityiskohdat ja nyanssit sen sijaan, että nostaisimme katseen ihmiskuntaan.

Hautala kertoo katsovansa kirkkoa rehtorina, joka kohtaa työssään uuden sukupolven edustajia. Heidän näkökulmastaan puheet ja toimintakulttuuri kirkossa näyttävät entistä etäisemmiltä.

”Meillä on erilaiset painotukset ja tavat tarkastella kirkkoa”

Hautalan mukaan hän piti hyvin kiinni linjastaan.

– Tällaisilla puheilla ei kuitenkaan vaaleissa pärjätä. Kilpakumppanini tiesivät sen ja tunsivat sikäli äänestäjät paremmin.

Kiertäessään ympäri hiippakuntaa Hautala sanoo oppineensa, kuinka erilaisia painotuksia alueella on. Kun maisema vaihtui, muuttuivat myös ihmisten elämänkysymykset ja elinympäristö, mentaliteetti ja luonteenlaatu, arvostukset ja toimintatavat, hän kertoo.

Vaalin aikana Hautala tutustui vastaehdokkaisiinsa. Hänen mukaansa Oulun hiippakunta saa Jukka Keskitalosta nopeasti tehtävään sujahtavan ja laaja-alaisesti pätevän piispan, joka tuntee kirkon hallinnon ja paljon vaikuttajia.

– Meillä on erilaiset painotukset ja tavat tarkastella kirkkoa. Monista asioista olemme myös hieman eri mieltä. Uskon, että pystymme yhteistyössä edistämään ajamiamme ajatuksia.

Hautala huomauttaa, että keskusteluissa puidut ajatukset eivät katoa, vaikka vaali on käyty.

– Jokainen kirkon jäsen joutuu törmäämään näihin [yhteiskunnallisiin ja teologisiin] aiheisiin, ja niillä on vaikutusta kirkossa.

Kuva: Sanna Krook / Oulun seurakuntayhtymä

Lue myös:

Jukka Keskitalo murskavoitolla Oulun hiippakunnan piispaksi

Oulun piispaksi valittu Jukka Keskitalo: Piispuus ei ole sooloilua, tulen hiippakuntaan jalkatyöhön

Piispaehdokas Niilo Pesonen Oulun vaalista: Harmittaa, mutta tehtäväni on toimia muualla kirkossa

Analyysi: Puolen Suomen hiippakunta valitsee piispansa – tällaisia ovat ehdokkaat ja heidän tukijansa

Kotimaa24 kysyi Oulun piispaehdokkailta vanhoillislestadiolaisen liikkeen kipupisteistä – näin he vastasivat

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispaehdokas Niilo Pesonen Oulun vaalista: Harmittaa, mutta tehtäväni on toimia muualla kirkossa
Seuraava artikkeliRaportti: Yli 300 katolista pappia on saattanut hyväksikäyttää yhteensä jopa yli tuhatta lasta Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä