Oulun tuomiokirkon 173-vuotias kello toimii taas

Oulun tuomiokirkon kello näyttää taas aikaa oululaisille. Joulukuussa rikki mennyt oululaisten ajannäyttäjä on nyt korjattu.

Kellon pysähtymisen syynä oli heilurin vanhan jousen katkeaminen. Jousen vaihtamisen yhteydessä kellosta huollettiin myös muita kuluvia osia.

Kellon korjauksesta vastanneen Suveko Oy:n Petri Korhosen mukaan tuomiokirkon kellon kaltaisen kellon peruskorjaus on tarpeen tehdä noin 30 vuoden välein, mutta kuluvia osia voi joutua vaihtamaan muutaman vuoden välein.

Kello on peruskorjattu tätä ennen vuosina 1925 sekä 1978. Kello kunnostettiin vuonna 2015. Kunnostuksessa pyrittiin siihen, että kellon koneisto ei olisi niin altis sään aiheuttamiin muutoksiin, sillä lämpötilat erot vaikuttavat heilurin liikkeisiin ja siis siihen, näyttääkö kello aikaa oikein. Aikaisemmin kello jätätti kylmällä ilmalla ja edisti lämpimällä ilmalla.

Kello on valmisti vuonna 1845 ilmajokelainen Juho Yli-Könni. Kellon on siis näyttänyt aikaa oululaisille jo 173 vuotta. Oulun tuomiokirkon kellolla on museoarvoa, sillä yhtä vanhoja Suomessa valmistettuja tornikelloja ei ole monia jäljellä.

Kuva: Sanna Krook

Lue myös:

Oulun tuomiokirkon kello rikki – korjattu toissavuonna

Oulun tuomiokirkon kello saa viisarit

Oulun tuomiokirkon kello seurakuntien omistukseen

Edellinen artikkeliKommentti: Voiko vanhemman uskonnonvapaus ajaa seksuaalikasvatuksessa lapsen ihmisoikeuksien yli?
Seuraava artikkeliBorgå stifts domkapitlets notiser

Ei näytettäviä viestejä