Oulussa on toimitettu upotuskasteita kaupungin uimahallissa normaaliin aukioloaikaan

Raksilan monitoimiallas. 3.1.2017. Oulu.

Perinteisiin kirkkokuntiin sitoutumaton kristillinen yhteisö Oulun Lähetysseurakunta on toimittanut viime vuosina harvakseltaan upotuskasteita Oulun Raksilan uimahallissa sen normaaleina aukioloaikoina.

– Olemme vain menneet rohkeasti sisälle ja vaihtaneet uima-asut päälle. Uimavalvojien kopista olemme kysyneet luvan, eikä siinä ole ollut ongelmaa. Kasteet on toimitettu aamupäivisin, jolloin muita asiakkaita on ollut hyvin vähän, kertoo Lähetysseurakunnan pastori Jari Ruonala.

Ruonalan mukaan kasteet ovat olleet koruttomia toimenpiteitä, joista ei ole tehty numeroa. Kasteet on toimitettu pienessä sivualtaassa.

– Siinä sanotaan ne tietyt sanat ja kysytään tietyt kysymykset ja sitten upotetaan kastettava. Kasteen jälkeen on saatettu jäädä halliin uimaan ja pulikoimaan.

Ruonala kertoo toimittaneensa uimahallissa kymmenkunta kastetta viime vuosien aikana. Osa kastettavista on ollut turvapaikanhakijoita. Ruonalan mukaan kasteista ei tehdä ohjelmanumeroa eikä niillä haluta häiritä kenenkään vapaa-aikaa.

– Eihän julkinen uimahalli mikään paras paikka kastamiseen ole. Mutta talvella ei oikein voi järvissä tai meressä kastaa. Olen tosin kerran ollut mukana, kun kaste suoritettiin avannossa. Joskus olemme vuokranneet adventtikirkon tiloja.

"Uimahallit ovat lähtökohtaisesti vain liikuntaa ja urheilua varten"

Oulun kaupungin liikuntatoimen edustajille asia ei ollut tuttu. Liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio ei halunnut kommentoida asiaa, vaan kehotti kääntymään liikuntajohtaja Niina Epäilyksen tai uimavalvojien esimiehen puoleen. Epäilys lomailee parhaillaan ulkomailla. Hän kehotti kysymään asiasta lausuntoa liikuntapalveluiden isännöitsijältä Jari Leviäkankaalta.

Leviäkangas kertoi selvitelleensä asiaa muutaman tunnin, koska kasteet julkisessa uimahallissa tulivat hänellekin uutena tietona.

– Haastattelin useita uinninvalvojia, kunnes löytyi yksi, joka oli havainnut tällaista toimintaa Oulun uimahallin allastilassa. Kyseessä on siis varsin pienimuotoinen ja huomaamaton toiminta, Leviäkangas sanoo.

– Emme ole tämän tyyppistä asiaa mitenkään virallisesti joutuneet vielä linjaamaan, mutta tulemme keskustelemaan aiheesta, kunhan sivistys- ja kulttuuripalvelujen sekä liikuntapalvelujen johto palaa töihin lomiltaan.

Leviäkankaan mukaan liikuntapaikat ja etenkin kovassa käytössä olevat uimahallit ovat lähtökohtaisesti vain liikuntaa ja urheilua varten.

– Kyseessä olevaan uskonnolliseen toimintaan löytyy varmasti vuokrattavia ja tilanteeseen paremmin soveltuvia allastiloja muualta kuin yleisessä käytössä olevista uimahalleista, Leviäkangas toteaa.

Kuva: Jaani Föhr. Raksilan uimahallin monitoimiallas. Kuvan ihmiset eivät liity kasteisiin.

Lue myös:

Turvapaikanhakijoille tarjolla myös pikakasteita − "Irtopisteiden kalastusta Pyhän Hengen nimissä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

***