Pääkirjoitus: Eduskuntavaalien tulos kertoo kansakunnan arvoista

Eduskuntatalo

Politiikkaan liittyvät valinnat perustuvat arvoihin. Siksi eduskuntavaalien tulos kertoo eri puolueiden ja läpimenneiden kansanedustajien lisäksi kansakunnan arvoista.

Tilanne vaalien alla on ollut erityisen jännittävä. Kyse ei olekaan kahden tai kolmen suunnilleen tasavahvan puolueen kamppailusta, vaan gallupien mukaan Sdp näyttää saavan ykköspuolueen paikan, mutta kolme tai jopa neljä seuraavaa sijaa selviävät vasta sunnuntaina.

***

Yksi oleellinen osa vaalitulosta näkyy myös siinä, miten paljon nukkuvien puolue saa kannatusta.

Äänestämättä jättämiseen löytyy useita syitä. Demokratiassa on puutteita, mutta mitään parempaa sen tilalle ei ole keksitty.

Kuten valtiomies Winston Churchill sanoi aikoinaan puheessaan Britannian parlamentissa: "Kukaan ei väitä, että demokratia olisi täydellinen tai kaikkitietävä. Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu."

***

Näiden eduskuntavaalien alla yksittäisenä asiana esille nousi vanhusten hyvä hoito. Mikään puolue ei ole onnistunut vakuuttamaan, että sillä yksin olisi ratkaisu tähän isoon ja keskeisesti arvoihin liittyvään kysymykseen.

Sen ratkaisemiseksi tarvitaan puoluerajat ylittävää, eteenpäin vievää yhteistyötä sekä laajanäköisyyttä kokonaisuuden hyväksi jopa oman puolueen menestyksen kustannuksella. Varsinkin jälkimmäisestä soisi olevan enemmän käytännön esimerkkejä.

Lisäksi kansanedustajien pitäisi pystyä tekemään omaa vaalipiiriään laajempia, koko maan hyvinvointia edistäviä asioita.

***

Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole. Jos puolueen ja kansanedustajan arvopohjasta löytyy riittävästi tahtoa pitää huolta yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevista ihmisistä, on mahdollista löytää myös ratkaisuja.

Arvojen puute saattaa kertoa myös tiedon ja arvostuksen puutteesta. Siksi jokaisen kansanedustajan perehdytysohjelmaan pitäisi kuulua eräänlainen työharjoittelu niissä naisvaltaisissa laitoksissa, joissa ihmisiä hoidetaan pienillä palkoilla. Näin kyseisten ammattien arvostus kasvaisi.

***

Kirkkohallitus laati syyskuussa seitsemän tavoitetta, jotka se toivoo hallitusohjelmaan. Ensimmäisenä on lapsiperheiden köyhyyden poistaminen.

Yhteiskuntaa ohjaavissa arvoissa lasten parasta ei voi korostaa liikaa. Kirkolla on tähän myös maailmanlaaja näkökulma, sillä yksi Kirkkohallituksen tavoitteista hallitusohjelmaan koskee kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista.

Pääkirjoitus on julkaistu 11.4. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.