Pääkirjoitus: Hallitusohjelma luo uskoa tulevaisuuteen kirjaamalla politiikan tehtäviksi toivon ja turvan

Maanantaina julkistettu hallitusohjelma lupaa paljon. Yksi keskeisimpiä lupauksia on työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin sekä se, että julkinen talous on tasapainossa vuoteen 2023 mennessä.

Hallitusohjelma listaa myös kuusi politiikan uudistamiseen liittyvää lupausta, joista viides kohta koskee syrjimättömyyttä. Sen mukaan hallitus rakentaa Suomea, joka on suvaitsevainen sekä kunnioittaa ja edistää jokaisen ihmisoikeuksia.

Hallitusohjelman lupauksen mukaisesti Suomessa on nollatoleranssi kiusaamiselle ja rasismille. Tämän toteutuminen käytännössä olisi iso edistysaskel sivistysvaltiossa.

***

Kirkkohallitus linjasi viime syksynä seitsemän tavoitettaan hallitusohjelmaan. Nyt kirkko voi olla tyytyväinen, sillä valtaosa näistä tavoitteista on mukana.

Tavoitteet liittyvät esimerkiksi lapsiperheiden köyhyyden poistamiseen, saattohoidon kehittämiseen, turvapaikkapolitiikkaan liittyvän oikeusturvan ja ihmisoikeuksien kehittämiseen sekä kirkon yhteiskunnallisten tehtävien korvaamiseen.

Kirkon toivomaa myönteisen uskonnonvapauden merkitystä suomalaista yhteiskuntaa tukevana tekijänä ei ole kuitenkaan kirjattu hallitusohjelmaan.

***

Kirkon yhtenä tavoitteena oli saada kehitysyhteistyömäärärahoja nostettua. Hallitusohjelman mukaan Suomi tähtää YK-sitoumuksen mukaiseen tavoitteeseen käyttää 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön.

Ajankohtaa ei luvata, vaan tähän päästäkseen Suomi laatii aikataulutetun tiekartan.

Tiekartta kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseen on kuitenkin selvä muutos parempaan, kun sitä vertaa edellisen hallituskauden kehitysyhteistyömäärärahojen jyrkkiin supistuksiin.

***

Hallitusohjelma toteaa, että ilmastonmuutos, globalisaatio, kaupungistuminen, väestön ikääntyminen ja teknologian kehitys muuttavat Suomea mutta myös koko maailmaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

Ohjelman mukaan näiden muutosten keskellä politiikan on tarjottava ihmisille turvaa ja toivoa paremmasta huomisesta.

Se on kauniisti muotoiltu.

Perinteisesti turvan tarjoaminen ja etenkin toivon esillä pitäminen ovat olleet kristillisen kirkon tehtäviä.

On hyvä, että myös hallitusohjelmaan kirjataan politiikan tehtäväksi turvan ja toivon ylläpitäminen. Tältäkin osin hallitusohjelma luo uskoa tulevaisuuteen.

Pääkirjoitus on julkaistu 6. kesäkuuta ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Valtioneuvosto. Hallitusneuvotteluihin osallistuneet puolueiden puheenjohtajat matkustivat raitiovaunulla tiedotustilaisuuteen Helsingissä maanantaina.

Lue myös:

Kirkon kommentti hallitusohjelmaan: ”Aika hyvinhän siellä meidän tavoitteita on mukana”


***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliDigipostillassa on jo 3 500 saarnaa vapaasti luettavana – syötä mukaan omasi
Seuraava artikkeliHerättäjä-Yhdistys järjestää sateenkaariseurat Pride-viikon päätteeksi Helsingissä

Ei näytettäviä viestejä