Pääkirjoitus: Hätähuuto eläinten puolesta

Auringonlasku Madeiralla, Funchal Praia Formosa 4-10.1-2018

Viime aikojen yksi dramaattisimmista ja traagisimmista uutisista koskee eläimiä. Mediassa kerrottiin WWF:n julkaisemaan Elävä Planeetta -raporttiin pohjautuen, että selkärankaisten eläinten määrä on romahtanut 60 prosenttia vuosina 1970–2014. Pian uutista onneksi tarkennettiin, että kyse on tutkimuksen kohteina olleiden populaatioiden keskimääräisestä pienenemisestä.

***

Uutisoinnissa on kaksi tärkeää näkökohtaa. Ensinnäkin tiedeuutisesta kerrottaessa on oltava tarkka, sillä asiat ovat jo itsessään monimutkaisia. Ylimalkaiset yleistykset aiheuttavat vain vahinkoa itse asialle.

Toinen näkökohta on eläinten määrän tosiasiallinen väheneminen, vaikka prosenteista kiisteltäisiin. Varsinkin väkirikkailla alueilla, kuten Afrikassa, moni laji olisi saattanut kuolla sukupuuttoon jo aikoja sitten ilman aktiivisia suojelutoimia.

Lisäksi ympäristömuutokset, eroosio, metsien hakkaaminen, saastuminen, vierasperäiset lajit, liikametsästys, ylikalastus ja viime kädessä ilmastonmuutos aiheuttavat eläinlajien ja -määrien vähenemistä.

Tutkijat ovat puhuneet jopa parhaillaan käynnissä olevasta eläinkunnan kuudennesta joukkosukupuutosta. Kyse on laajoista kaarista ja pitkäkestoisista kehityskuluista, sillä edellinen joukkosukupuutto oli noin 65 miljoonaa vuotta sitten, jolloin dinosaurukset katosivat.

***

Raamatussa ihmistä käskettiin viljelemään ja varjelemaan luontoa. Käsky ei ollut turha, sillä ihmisellä on taipumus ylihyödyntää ja tuhota.

Seuraamalla luonnonvaraisten eläinlajien hyvinvointia, ihminen seuraa viime kädessä itseään ja oman lajinsa tulevaisuudennäkymiä.

Kuva: Olli Seppälä

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 8.11.2018.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Asia selvä. Mutta mitä pitäisi konkreettisesti tehdä? Onko kirkolla tai Kotimaalla selviä ehdotuksia tai suosituksia jäsenilleen, esim : luopukaa eläinten tappamisen perustuvista hyödykkeistä tai erotkaa metsästysseuroista tai romuttakaa autonne ettei sillä ajeta hirvien ja pieneläinten päälle jne? Meinaan että kyllä maailman puhetta mahtuu mutta mahtuuko toimia, jotka ehken roiskuttavat rapaa kiiltonahkakengille?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Seppo, eniten eläimet kärsivät elinympäristöjen tuhoista kuten vanhojen sekametsien, niittyjen, lehtojen, kosteikkojen häviämisestä. Siihen vaikuttaa maankäyttö ja tehometsätalous.

   Toinen tuhoisa asia ovat ympärisyömyrkyt, kuten Round upp tai rypsin peittausaineet. Myrkyt ovat ainakin osaksi hyönteisten vähenemisen sekä hyönteisiä syövien lintujen ja matelijoiden vähenemisen takana.

   Maailmanlaaja ilmaston lämpeneminen aiheuttaa kuivuutta ja elinympäristöjen häviämistä.

   Miten siis ihminen voisi vaikuttaa asiaan? Korvaamalla myrkyt muilla torjuntakeinoilla, suojelemalla uhanalaisia elinympäristöjä ja eläimiä. Vaikuttavimpana keinona on ilmastonmuutoksen hillintä ja liiallisen luonnonvarojen kulutuksen leikkaaminen. Näihin keinoihin on ryhdyttävä – ei vain eläinten suojelemiseksi – vaan myös ihmisen tulevaisuuden vuoksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Olen toki tietoinen Pakka noista suurista vaikuttajista. Noita kuvia maalasi eteemme esim. metsätieteen tohtori Erkki Lähde jo kymmenet vuodet sitten, (sain kuunnella häntä asiassa usein) jolloin kirkko nukkui asiassa viel suloista Ruususen unta. Kirkokaffeilla messun jäleen nä’ihin maalausiin vaadittavat pensselit ovat vain liian suuria ja aiheuttavat vain vaivautuneisuutta kun se mummon perintömetsä on juuri avohakattu jne. Pienistä käytännön esimerkeistä ihmiset kyllä innostuvat eli esim. siitä roskalaatikolla käyvästä rotasta tai talitintistä ikkunalaudalla. Jään kaipaamaan asiassa jyliseviä saarnoja saarnastuolista vähän valistusajan tapaan. Apogryfisissä heprealaisteksteissä on muuten eräässä voimakas syytös luonnontuhoajia kohtaan. Kirjoittaja näkee ihmisen ainoana maan luontoa systemaattisesti tuhoavana oliona ja tämä noin 2000 vuotta sitten…

   Ilmoita asiaton kommentti