Pääkirjoitus: Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää toivoa

Savupiippu ja dramattinen valo

Alkuviikon uutispommi oli YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti. Pommi ei tässä tarkoita raportin tietosisältöä ilmastonmuutoksesta ja maapallon keskilämpötilan noususta 1,5 asteella, koska se on pääpiirteissään ollut jo tiedossa. Raportti on pommi, koska se on niin painavaa luettavaa. Yksilö voi helposti ahdistua ja musertua uhkakuvien alle.

Ilmastonmuutos on niin iso ja vaikeasti hahmotettava asia, että moni siirtäisi mieluiten sen pohtimisen tuleville sukupolville.

Presidentti Donald Trump mukaan lukien kaikki eivät edes usko ilmastonmuutokseen. Se on helpompaa kuin ryhtyminen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisiin toimiin eli maapallon keskilämpötilan nousun katkaisemiseen tai ainakin hidastamiseen. Tämä tarkoittaisi myös yksilöä ja kuluttajaa koskevia rajuja ratkaisuja, muun muassa lentämiseen ja autoiluun liittyen.

Mitä yksittäinen ihminen voi asioille, jotka tapahtuvat maailmanlaajasti? Mitä voi pisara meren aaltojen voimalle?

***

Tehokkaat toimet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat tärkeitä, mutta vähintään yhtä tärkeää – ellei jopa tärkeämpää – ovat toimet toivon herättämiseksi. Ilman toivoa paremmasta tulevaisuudesta ei synny halua saati ponnekkuutta päästöjen rajoittamiseen.

Toivoa herättää muun muassa teknologian kehittyminen yhä energiatehokkaampaan suuntaan. Ihmisen kehittämä teknologia on vauhdittanut ilmaston lämpenemistä, mutta teknologia voi olla myös väline ongelman ratkaisemiseksi. Maailman pelastamiseen tarvitaan insinöörejä.

Toivoa herättää myös niin yksilöiden kuin yhteisöjen havahtuminen uhkaavaan ongelmaan. Yhden ihmisen ratkaisut eivät vielä muuta mitään, mutta kun heitä on monta ja yhteisöt lähtevät mukaan, tilanne alkaa näyttää valoisammalta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tästä yhden ihmisen vaikutusvallasta viimeviikkoisessa Facebook-päivityksessään. Hän kirjoitti, että ”Pieni miljoonakertaisena onkin suuri; Suomessa noin 2/3 kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta.”

***

Myös kirkko ja sen jäsenet ovat vaikuttajia suhteessa ilmastonmuutokseen. Kirkko on jakanut vuodesta 2001 ympäristödiplomeja niille seurakunnille, jotka sitoutuvat omassa toiminnassaan kantamaan vastuuta luomakunnasta.

Kirkolliskokous saa marraskuussa käsiteltäväkseen kenttäpiispa Pekka Särkiön ja kuuden muun kirkolliskokousedustajan aloitteen, joka esittää määrärahan myöntämistä kirkon ilmasto-ohjelman päivittämiseksi.

Nyt se pitää tehdä, sillä edellinen ohjelma kirjoitettiin kymmenen vuotta sitten. Tässä ajassa ilmastonmuutokseen liittyvä tieto on oleellisesti lisääntynyt.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 11.10.2018.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Hän säät ja ilmat säätää – ja ihminen ottaa valtaa Luojan tontille kuuluvista asioista

Pääkirjoitus: Tuomiosunnuntain alla 15 000 tutkijan hätähuuto ilmastonmuutoksesta pitää ottaa todesta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Mikäli dosentti Juha A viota on u,skomine on koko ilmastonmuutos pelkkä vihervasemiston luomaa valhetta. Jos ette usko niin lukekaapa ko kaikkitietävän dosentin teos ‘Vaarallinen vihreä valhe’. Kyllä Ahvio tietää..;

  Ahvio kirjansa buffissa: “Perustelen, miksi vihreät väitteet ilmastonmuutoksen ihmisperäisyydestä ja väistämättömästä turmiollisuudesta eivät todellisuudessa ole alan tieteen valossa lainkaan niin absoluuttisen yksiselitteisiä ja todenperäisiä kuin mitä yhteiskunnan eri tahoilla vaikuttavat lukuisat vihreät toimijat ja julistajat antavat ymmärtää. Päinvastoin, tieteen näkökulmasta keskeisimmät ja perustavimmat vihreät ilmastonmuutosväitteet ovat valheellisen virheellisiä.”

  Ahvio päästää itsenäs yo kammottavuuden pälkähästä sanan ‘abosuuttisen’ avulla sillä absoluutisesti totta ei ole kuin deduktiivisen tietean väitteet ja nekin vain niin kauan kuin sovituista aksiomista pidetään kiinni.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Uskon ilmastomuutoksen kehitykseen. Se on varteen otettava kehitys maailmamme ihmisten elämälle vaikka se onkin aikaa ottava. Maamme kanta pitää olla rauhallinen ja huomioitava, että meitä on 5,5 miljoonaa nykyisen 7,5 miljardin ihmisen joukossa. Samoin maamme koko ja asema planeetallamme.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouko Halttunen sanoo:

  LUKEn johtaja sanoo sen ytimekkäästi: “Keskustelu (ilmastonmuutoksesta) on mennyt ihan väärille urille. Meillä puhutaan ilmastonmuutoksen torjunnassa vain metsien hiilinielusta ja hakkuiden rajoittamisesta mutta ei juuri lainkaan siitä, että kulutusta ja fossiilisten päästöjen tuottamista pitää vähentää ja fossiilisista raaka-aineista tuotettuja tuotteitta pitää korvata biopohjaisilla.” Tämä johtunee siitä että pääkaupunkiseudun puna-vihreät haluavat käänttä keskustelun pois hiilenpoltosta pääkaupunkiseudun voimalaitoksissa.

  Ilmoita asiaton kommentti