Pääkirjoitus: Julistustyöhön liittyvät henkilörekisterit antavat arveluttavan kuvan julistajasta

Jehovan Todistajien logo

Yksi Jehovan todistajien – kuten monen muunkin uskonnollisen ryhmän – toimintatapa on kiertää ovilla ihmisiä tapaamassa ja yrittää päästä heidän kanssaan keskusteluun uskonasioista.

Ovelta ovelle -työhön liittyy Jehovan todistajilla kuitenkin järjestelmällinen käytäntö, jossa tapaamisista tehdään merkintöjä. Tämän käytännön ongelmista tietosuojavaltuutettu on valistanut heitä jo vuonna 2000. Asiasta on myös Helsingin hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2014.

Ihmisistä saa kerätä yksityiskohtaista tietoa vain heidän tietoisella suostumuksellaan, mutta läheskään aina suostumusta ei ole pyydetty. Ovityössä syntyviin muistiinpanoihin on kirjattu tietoja, joista syntyy tosiasiallisesti säännösten vastainen henkilörekisteri.

Iltalehti kertoi viime viikolla itähelsinkiläisen kerrostalon porraskäytävästä löytyneistä vihkoista, joissa oli paikalla käyneiden Jehovan todistajien tekemiä listoja tapaamisistaan. Vihkoissa näytti olevan hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja muun muassa perhesuhteista ja sairauksista.

Jehovan todistajien järjestelmällinen käytäntö kerätä henkilötietoja julistustyönsä tueksi on ollut jo pitkään kriittisen tarkastelun kohteen.

Heinäkuun puolivälissä Euroopan unionin tuomioistuin teki asiassa ennakkoratkaisun, jonka mukaan Jehovan todistajien on ovelta ovelle -saarnaamistyössään noudatettava henkilötietojen suojaa koskevia unionin oikeuden sääntöjä.

Jehovan todistajien perinteisesti harjoittama tietojen keruu on paitsi toukokuussa voimaan tulleiden EU;n tietosuojasäännösten vastaista myös eettisesti arveluttavaa. Ihmiset ja heidän tietonsa ovat voineet päätyä osaksi Todistajien rekisteriä, vaikka he ovat ilmaisseet haluttomuutensa minkäänlaisin jatkokontakteihin.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 2.8.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Euroopan unionin tuomioistuin: Ovella käyvä Jehovan todistaja ylläpitää henkilörekisteriä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.