Pääkirjoitus: Kirjan kriisi on myös kirkon kriisi

Akateemisen kirjakaupan kristillisen kirjallisuuden osasto 28.9.2018.

Vuonna 1990 Kotimaassa oli juttu keskustelutilaisuudesta, jossa käsiteltiin kristillistä kirjaa. Jutun otsikko kuului: Kristillinen kirja on uutinen armosta.

Kyseinen otsikko ei suoraan määrittele sitä, mikä on kristillinen kirja, mutta kertoo sen yhden vaikutuksen. Kirja on kristillinen, jos sen lukijaan tekemä vaikutus on kristilliseksi tulkittava valon välähdys tai armon pilkahdus. Lukija kokee saavansa kirjan kertomista asioista tai tarinasta itselleen voimaa, joka auttaa elämään eteenpäin – ja jopa kääntymään Jumalan puoleen.

Edellä hahmotellun kaltainen kristillinen kirja on toki vain yksi kirjallisuuden lajityyppi. Kaikki kristilliset kirjatkaan eivät ole uutisia armosta. Osassa kirjoista julistus on hienovaraista, osassa muistellaan kirkon elämää, pohditaan etiikkaa, visioidaan tulevaa, avataan historiaa, annetaan ohjeita arjen kilvoitteluun tai kerrotaan vahvoja tarinoita.

Kirjallisuus elää murrosaikoja. Kristillinen kirjallisuus ei ole erillinen saareke, vaan osa lukemisen muutosta. Perinteinen painettu kirja tekee tilaa toisenlaiselle lukemiselle, joka tapahtuu yhä useammin älykännykältä tai tablettitietokoneelta. Äänikirjat ovat kokeneet uuden tulemisen.

Hengellisen elämän harjoittamiseen ovat kautta vuosisatojen kuuluneet kirjat: Raamattu, postillat, hartauskirjat ja ennen kaikkea virsi- ja laulukirjat. Kristillinen kirja pitänee pintansa vielä pitkään, mutta varmaa ei sekään ole.

Kristinusko on kirjan uskonto, ja painotuotteilla on ollut tärkeä rooli kirkon eri vaiheissa, varsinkin protestantismissa. Niinpä esimerkiksi Luther tunnetaan kirjoitustensa kautta. Teologiaa tehdään paljolti kirjoittamalla ja saattamalla ajattelun tulokset toisten luettavaksi.

Kirjan ja lukemisen kriisi on jatkossa myös kirkon ja kristinuskon kriisi.

Kuva: Jukka Granström. Kristinuskoa käsittelevien kirjojen hylly Akateemisessa Kirjakaupassa Helsingissä.

Lue myös:

Vuoden kristillinen kirja 2018 -finalistit valittu – katso kuusi ehdokasta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Reino Suni sanoo:

  Kristillinen kirja on vielä kirjoittamatta. Se perustuu Jeesuksen sanomaan ” lähimmäisen rakkaus, siinä on kaikki laki ja profeetat, taivasten valtakunta on sisäisesti teissä “. Taivasten valtakunta on lähimmäisen rakkaus, joka on jokaisessa meissä ihmisessä syntyessämme tänne maailmaan. Aina luomakunnan synnystä alkaen. Ilman sitä luomakunta, ihmiskunta, ei jatkaisi olemassaoloaan.

  Mikä se taivasten valtakunta on, selviää jos selviää, jokaiselle poislähtönsä jälkeen tästä maailmasta.

  On täysin utopiaa, jopa mielisairautta, kirjoittaa Jumalan nimissä jotakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Reino Suni :”On täysin utopiaa, jopa mielisairautta, kirjoittaa Jumalan nimissä jotakin.”

   Tuota “oppiahan” Suomen milloin mikäkin “julkinen sana” on iskostanut ihmismieliin koko sodan jälkeisen ajan, eikä tuon asenteen mukaisesti enää tarvitse muuta, kuin ”opettaa” kansalle ”vauvasta vaariin” sodan jälkeen Suomeen palanneen Terijoen hallituksen sisäministerin ja vallankumoustaktiikan kunniatohtori Tuure Lehénin opin mukaisesti : ”dialektinen materialismi kääntää jaloilleen sen päällään seisovan mystillisen käsityksen, jonka mukaan aineellinen todellisuus on vain jonkinlaisen ”hengen” tuote”.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Jumalasta on kirjoitettu tuhansia, ellei miljoonia kirjoja. Kukaan ei tiedä totuutta, ne ovat vain kirjoittajien mielipiteitä. Jos papit kuvittelevat olevansa Jumalan edustajia maan päällä, aika pieni Jumala meillä on. Tai sitten he eivät vain osaa edustaa päämiestään. Olisi vihdoin aika muuttaa sanat teoiksi. Jos teot eivät vastaa sanoja, ne menettävät merkityksensä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Uskonnot ovat moninosin nykyään u,seinp elkkä kristillisen rilasien kaman bisnestä, kirjat kuuluvat tähän. Tarvitse kuin kuunnella hetken jotain kristillistä mediaa kun kirjamainos pulpahtaa pintaan ja useita kertoja illan mittaan. Hartaimmin kirjoja mainostetaan Patmos-radiossa eikä radio Dei jää paljon jälkeen.

   Ilmoita asiaton kommentti