Pääkirjoitus: Kun muutokset tuntuvat ylivoimaisilta, kannattaa muistaa kirjailija J. R. R. Tolkienin ohje

Kauan sitten koulun historiantunnilla koin ahaa-elämyksen. Yhtäkkiä ymmärsin, että kylmästä sodasta huolimatta elän pitkään jatkuvan länsimaisen rauhan ja hyvinvoinnin keskellä, mutta en ikuisesti. Maailma ei voi loputtomasti pysyä samanlaisena, koska historia muuttuu. Pax Romanakin loppui aikanaan.

Ahaa-elämystä seurasi utelias ajatus: millainen maailmasta voisi seuraavaksi tulla?

Viime vuosina maailma on alkanut muuttua. On valittu toisenlaisia kansanjohtajia, jotka horjuttavat tasapainoa. Suurin tekijä on tietysti ilmastonmuutos. Nyt viimeisimpänä maailmanlaajuinen pandemia kääntää maailman kohtaloa suuntiin, joita ei vielä kyetä täysin hahmottamaan.

***

Muutos on aina pelottavaa, ja pelko tekee helposti vihaiseksi. Se on näkynyt juhannuksen jälkeen, kun suomalaisten tunteet ovat kuumenneet kesähelteillä maailman muutosta sivuavista aiheista.

Riidanaihetta on riittänyt ensin kenttäpiispan blogikirjoituksesta, jossa hän syytti kulttuurieliittiä marxilaisuudesta ja yhteiskunnan rakenteiden murtamisesta. Sitten kohahdettiin lapsuuden perinteisen Eskimo-jäätelön nimenmuutoksesta ja eduskunnan äänestyksestä kansanedustajan syytesuojan purkamisesta.

Ennen helpottavien sateiden tuloa tunteet ehti kiihdyttää vielä huippuunsa hallituksen tasa-arvo-ohjelma ja intersektionaalisen feminismin käsite, joka tuntui liian vaikealta ymmärtää. Joku tekisikin palveluksen kehittämällä sille suomenkielisen vastineen.

***

Kun muutokset tuntuvat ylivoimaisilta, kannattaa muistaa kirjailija J. R. R. Tolkienin ohje, jonka hän kirjasi Taruun sormusten herrasta: ”Voimme päättää vain siitä, mitä teemme sillä ajalla, joka meille annetaan.”

Hyvin aikansa käyttää se, joka noudattaa kristinuskon perusohjetta ja kohtelee jokaista ihmistä niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Sillä ohjeella selviää intersektionaalisesta feminismistä ja saa sanottua asiansa loukkaamatta ketään.

Loppujen lopuksi kannattaa olla myös utelias. Millainen maailmasta voisikaan seuraavaksi tulla?

Kirjoittaja on Kotimaan toimituspäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 3.7.2020 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliOrtodoksien kirkollishallitus käsitteli arkkipiispa Leon työsuojeluilmoitusta metropoliitta Arsenista
Seuraava artikkeliTurun tuomiorovastiksi kahdeksan hakijaa – katso nimet

Ei näytettäviä viestejä