Pääkirjoitus: Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu – al-Holin leiri antaa joululaululle uuden merkityksen

Syyriassa al-Holin vankileirillä olevat noin 30 suomalaista lasta ovat osa viime päivien kotimaista poliittista turbulenssia. Tätä kirjoittaessa ei ole selvää, miten ulkoministeri Pekka Haaviston käy häneen ulkoministeriön joidenkin virkamiesten taholta kohdistuvien syytösten seurauksena.

Al-Holin leirillä olevien lasten sijaan julkisuudessa on pidetty esillä ulkoministeri Pekka Haavistoa syyttäviä virkamiehiä sekä puolustautuvaa ulkoministeriä. Mediajulkisuus on luonut mielikuvaa sisäänpäin kääntyneestä ministeriöstä, jolle lasten etu ei ole keskeisin asia.

***

Kohtuuden nimessä on todettava, että al-Holin tilanne on lainsäädännöllisesti erittäin monimutkainen. Siitä kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöystin lokakuussa antama ratkaisu kanteluista, jotka oli tehty liittyen toimiin Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi.

Lasten hakeminen Suomeen ei näytä onnistuvan ilman vanhempia, sillä lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on monimutkaisempaa kuin Suomessa. Oikeuskansleri katsookin, että selkeä toimintatapa olisi pyrkiä kotiuttamaan lapset sekä heidän huoltajansa.

Oikeuskansleri muistutti toisaalta myös siitä, että huoltajan oikeuksilla on rajansa. Huoltajat ovat tietoisina merkittävistä riskeistä vieneet lapsensa kyseisille alueille.

Perustuslaki ja lapsia oikeuksia koskeva yleissopimus puoltaa sitä, että ainakin lapset pitäisi pyrkiä kotiuttamaan. Tälläkin oikeudellisella arviolla on oikeuskanslerin mukaan rajallinen merkitys, koska viranomaisten mahdollisuudet toimia Suomen rajojen ulkopuolella ovat erilaiset kuin Suomessa.

***

Tästä ristiriitaisesta ja monimutkaisesta aikuisten luomasta tilanteesta kärsivät nyt lapset.

Olot al-Holin vankileirillä kurjistuvat entisestään talven myötä. Joululaulun säkeistö Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu on saamassa uutta merkitystä.

Toimenpiteiden hitautta arvostellessa pitää muistaa, että valmisteluja lasten kotiuttamiseksi on jo tehty, osin julkisuudelta piilossa. Siksi on luotettava siihen, että ulkoministeriö omasta sisäisestä kriisistään huolimatta tekee kaikkensa lasten kotiuttamiseksi.

Yhdenkään lapsen paikka ei ole vankileirillä.

Pääkirjoitus on julkaistu 12.12.2019 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Lehtikuva / AFP / Delil Souleiman. Nainen ja lapsi al-Holin vankileirillä Syyriassa lokakuussa 2019.

Lue myös:

Arkkipiispa Tapio Luoma Isis-äitien lapsista: Suomen kansalaiset pitäisi saada Suomeen

Pääkirjoitus: Mikään syy ei oikeuta pitkittämään lasten kärsimystä al-Holin leirillä Syyriassa

Ortodoksinen arkkipiispa Leo Isis-äitien lapsista: Onko puhe heidän oikeuksistaan peliä, vai ovatko ne luovuttamattomia?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.