Pääkirjoitus: Maailma liikahti parempaan suuntaan #metoo-kampanjan myötä

Sosiaalinen media muuttaa maailmaa tuomalla näkyväksi vaiettuja asioita. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat nousseet esille #metoo-kampanjan myötä. Kampanjan avulla eri puolilla maailmaa asuvat naiset ovat kertoneet joutuneensa ahdistelun kohteeksi. Ongelman laajuus on tullut ihmisten tietoisuuteen.

Seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi joutuminen aiheuttaa usein häpeää, josta seuraa vaikeneminen. Kampanja auttaa ymmärtämään, että ahdistelijan pitää hävetä, ei ahdistelun kohteeksi joutuneen.

***

Yhdysvalloissa vuosi sitten käydyt presidentinvaalit osoittivat, ettei ahdisteluun liittyvä julkisuus välttämättä vaikuta ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Vähän ennen vaaleja Donald J. Trumpista julkaistiin video, jossa hän puhuu naureskellen naisten kourimisesta.

Donald J. Trumpin valinta presidentiksi näistä puheista huolimatta kertoo siitä, että liian monet äänestäjät, sekä naiset ja miehet, eivät näe ongelman vakavuutta. Presidenttiehdokkaan puoliso Melania Trump piti puolisonsa puheita epäsopivina ja tuomitsi ne, mutta samalla kuittasi ne ”poikien puheina”.

Ehkä molempien Trumpien puheet sekä asian yleinen mitätöinti lisäsivät osaltaan painetta siihen, että seksuaalinen ahdistelu nousi nyt uudestaan esille.

Donald J. Trump ei ole tässä suhteessa ainoa lajinsa edustaja. Yhdysvaltain presidenteissä on ollut muitakin seksuaalisesta ahdistelusta syytettyjä presidenttejä. Valta eri tasoilla näyttää houkuttelevan väärinkäytöksiin.

***

Maailma on nyt liikahtanut parempaan suuntaan. Verkkokampanjan ansiosta ahdistelun kohteiksi joutuneet eivät enää vaikene. Väärillä teoilla on seurauksia. Esimerkiksi yhdysvaltalainen elokuvatuottaja Harvey Weinstein erotettiin pari viikkoa sitten nimeään kantavasta tuotantoyhtiöstä sekä Yhdysvaltain elokuva-akatemiasta hänen jouduttua lukuisten ahdistelusyytösten kohteeksi.

Suomessa ahdistelusyytökset johtivat viime viikolla tunnetun muusikon erottamiseen suositusta televisio-ohjelmasta.

Lähes kaikki seksuaalisen ahdistelun kohteiksi joutuvat ovat naisia. Samalla pitää muistaa, että valtaosa miehistä käyttäytyy asiallisesti.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Arkistojuttu: Rivouksia, seksiehdotuksia, käsiksi käymistä – tätä on seksuaalinen ahdistelu kirkossa

Edellinen artikkeliEnsimmäistä kertaa jaettu Minna Canth -palkinto piispa Irja Askolalle
Seuraava artikkeliPiispa ja imaami löysivät jumalakuvistaan paljon yhteistä – eroina pelastuskäsitys ja kolminaisuus

Ei näytettäviä viestejä