Pääkirjoitus: Oikeuden päätös tuli, ongelma jäi

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) viimeviikkoinen päätös on otettu vastaan luterilaisessa kirkossa sekä helpottuneena että ristiriitaisin tuntein. Päätös piti voimassa Oulun tuomiokapitulin antaman rangaistuksen papille, joka 2017 vihki samaa sukupuolta olevan parin.

KHO:n linjaus oli juridisesti selkeä ja ymmärrettävä. Kirkolla uskonnollisena yhteisönä on oikeus itse määrittää näkemyksensä ja edellyttää työntekijöittensä noudattavan niitä. Virallisesti kirkko opettaa, että avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Samalla on muistettava, että avioliittoasioissa papit ovat myös virkamiehiä: heidän vihkimänsä sateenkaariparit ovat yhteiskunnan – mutta myös kirkon – silmissä virallisesti avioliitossa.

***

Kiireisimmät ovat toivoneet, että KHO:n päätös palauttaisi kirkon uutta avioliittolakia edeltävään aikaan. Toive on kuitenkin vailla realismin häivää, sillä reilussa kolmessa vuodessa on tapahtunut paljon niin asenteissa kuin toiminnassa. Kymmenet papit ovat vihkineet ja siunanneet sateenkaaripareja. Heistä vain seitsemää on toistaiseksi rangaistu.

Kirkolliskokous on käsitellyt avioliittonäkemystä ja vihkimiskäytäntöjä. Paine muutokseen on suuri niin kirkon sisäkehällä kuin laajan jäsenistön keskuudessa, mutta määrävähemmistösäännöt estävät asian etenemisen.

***

Toivoa kuitenkin sopii, että KHO:n päätös rauhoittaa tilannetta. Tunteet ovat käyneet kuumina ja keskustelun laineet korkeina varsinkin sosiaalisessa mediassa. Nyt vihkimisasiasta eri mieltä olevat voivat hahmottaa paremmin juridisen tilanteen kirkon oman järjestyksen mukaan.

Mutta kuten piispainkokouksen taannoinen kirje kirkolliskokoukselle osoitti, tällä hetkellä ainoa ulospääsy hankalasta tilanteesta on kompromissi eli kirkko pitäytyy avioliittokäsityksessään ja samaa sukupuolta olevia saa vihkiä ilman, että siitä rangaistaan.

Ryhtymällä rankaisemaan sateenkaaripappeja kapitulit kärjistävät tilanteen sietämättömäksi eli ampuvat itseään jalkaan. Se, että Oulun kapituli sai KHO:n mukaan rangaista pappia, ei tarkoita, että nyt tuli on vapaa. Kapituleilla on yhä harkintavalta.

Rangaistukset eivät tätä asiaa ratkaise. Edessä on kunnioittavan keskustelun ja kompromissin tie.

Kirjoittaja on Kotimaa24:n julkaisupäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 25.9. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

KHO: Tuomiokapitulin rangaistus sateenkaariparin vihkimisestä jää voimaan – päätökseen liittyi eriävä lausunto

Kommentti: Oikeuslaitos ei tullut apuun, joten kirkon on selvittävä aviosotkuistaan ihan itse

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.