Pääkirjoitus: Piispat ykseyden asialla vaikka hampaat irvessä

Piispojen keskeinen tehtävä on pitää kirkko kasassa eli vaalia sen yhteyttä ja ykseyttä. Tämä käy vahvasti ilmi piispainkokouksen kirkolliskokoukselle antamasta vastauksesta, jossa kerrotaan, miten kirkossa voitaisiin edistää kunnioittavaa keskustelua. Piispat selvittivät myös vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi.

Piispat yrittävät parhaansa, mutta vastauksesta tulee tahattomasti hieman koominen. Piispat ovat oikeastaan yhtä mieltä vain siitä, että ovat eri mieltä.

Kysymys kuuluu, kuinka erimielisen kirkon tulisi toimia samaa sukupuolta olevien vihkimisasiassa niin, että kaikki voivat elää vakaumuksensa mukaan.

Leukailuun ei ole aihetta, sillä piispat harjoittavat myös itsekritiikkiä. Lisäksi ainakin Helsingin hiippakunnassa on lähdetty niin kutsutun sovintomallin tielle. Toisin sanoen kirkko pitäytyy perinteisessä avioliittokäsityksessä mutta sallii papeille mahdollisuuden vihkiä myös sateenkaaripareja.

Sovintomalli lienee lähitulevaisuudessa ainoa ulospääsy hankalasta tilanteesta. Kaikki vain eivät vielä ole siihen valmiita. He haluavat pitää kiinni omasta tulkinnastaan ja näkemyksestään, mikä takaa lopulta umpikujan, eikä kukaan ole tyytyväinen.

***

Piispat toteavat vastauspaperissaan, että kirkon historia on ykseyden koettelun historiaa. Teologiset sapelinkalistelut ja eettisten kysymysten yhteentörmäykset suorastaan kuuluvat kirkon arkeen.

Kirkkoveneen keikuttajien keskellä ovat piispat ja vastuunkantajat. Heidän tehtävänään on etsiä avioliittokysymyksessä ratkaisuja, jotka pitävät porukan paatissa ja suunnan kutakuinkin vakaana.

Vastauksensa lopussa piispat sanovat tärkeän asian. Pyrkimys alistaa, eristää, erottaa tai nujertaa vastakkaisella kannalla oleva kirkon työntekijä, jäsen tai hengellinen liike ei ole ratkaisu.

On helppoa yhtyä piispojen vetoomukseen, että ketään ei tule pakottaa muuttamaan avioliittokäsitystään eikä toimimaan vastoin vakaumustaan.

Mutta kukaan ei myöskään saa vakaumuksineen pitää muita panttivankina. Se on yhdessä elämisen ja toimimisen perussääntö.

Avioliittonäkemys on osoittautunut kirkolle hankalammaksi kuin naisten papiksi vihkiminen. Ei ihme, sillä avioliittonäkemys koskettaa paljon syvemmin isompaa joukkoa ihmisiä.

Kirjoittaja on Kotimaa24:n julkaisupäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 14.8. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Piispa Teemu Laajasalo antaa hiippakuntansa papeille luvan vihkiä sateenkaaripareja ilman pelkoa rangaistuksista

Piispat vetoavat: Kirkon jäsenten on pystyttävä elämään yhdessä erilaisista avioliittokäsityksistä huolimatta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä

Edellinen artikkeliLasten ja nuorten keskus luopuu toiminnasta Partaharjulla – liiketoiminta ollut tappiollista
Seuraava artikkeliMaskeja ei tarvita messussa – Helsingin hiippakunta antoi seurakunnille uuden koronaohjeistuksen

Ei näytettäviä viestejä