Pääkirjoitus: Siunausta seuraaville kuudelle vuodelle, herra tasavallan presidentti

Presidentti Sauli Niinistö Kirkkopäivillä Turussa toukokuussa 2017.

Kansanliikkeen ehdokkaana ollut Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä seuraavat kuusi vuotta. Viime sunnuntaina pidetty vaali tuotti hänelle ensimmäisellä kerroksella harvinaisen vahvan valtakirjan.

Niinistön ääniosuus, 62,7 prosenttia, oli liki sama kuin edellisten vaalien toisella kierroksella, joten hänellä on vankka ja vakaa suosio suomalaisten keskuudessa ylitse kaikkien puoluerajojen. Gallupien suosikki piti etumatkansa.

Niinistö on juuri sellainen presidentti, jota suomalaiset tässä epävarmuuksien ajassa kaipaavat ja tarvitsevat. Maailmanpolitiikan arvaamattomat tuulet, kotimaisen talouskasvun haparoivat askelet ja ylipäätään parempaan tulevaisuuteen luottamisen vaikeus saavat monet epävarmoiksi. Onko maailma enää mallillaan? Miksi kaikki muuttuu niin nopeasti?

Presidentin vahva johtajuus tuntuu tuovan vakautta. Niinistön itsenäinen rooli ja pesäeron tekeminen vanhaan puolueeseen Kokoomukseen vain korostivat hänen asemaansa.

Niinistö on sopivasti äreä ja hieman vaikeaselkoinen. Hän ei vaikuta roolissaan päivänpolitikointiin taipuvaiselta. Hän on pragmaattinen, käytännöllinen, vaikka – juristi kun on – pohdiskelee toisinaan moniselitteisesti asioita.

***

Suomessa presidentiksi valittavan yksi tärkein ominaisuus on tulla toimeen Venäjän kanssa. Venäjän naapuruus on Suomen osa ja geopoliittinen fakta. Eikä maantieteelle tunnetusti voi mitään. Vaalitulos osoitti, että suomalaiset uskovat Niinistön olevan oikea henkilö ylläpitämään toimivia ja ystävällisiä naapurisuhteita itään.

Vaalit osoittivat myös, että istuvaa presidenttiä on vaikea, ellei jopa mahdoton kaataa. Edes uskottava haastaminen oli näissä vaaleissa niin ja näin. Varsinkin jos presidentti on hoitanut tehtävänsä kansan enemmistön mielestä hyvin.

Suomalaiset ovat selvästi presidentillistä kansaa ja antavat arvoa viran hoitajalle. Henkilön ominaisuudet korostuvat poliittisten taustojen yli. Presidentinvaali jos joku on henkilövaali. Tämä saattaa korostua tulevaisuudessa, jos kansanliikkeet innostuvat laittamaan ehdokkaita, jotka ovat politiikassa ryvettymättömiä.

Tosin politiikan ulkopuolelta tulemiseenkin sisältyy riskejä, sillä presidentti voi jäädä ulkopuoliseksi, koska ei tunne politiikan sääntöjä. Presidenttiys ei ole yhden miehen show.

***

Sauli Niinistön on hyvä jatkaa toiselle kaudelle, josta tuskin on tulossa edellistä kautta seesteisempi ajanjakso. Kuudessa vuodessa maailma ehtii nykyvauhdilla muuttua paljonkin. Suuria ja pieniä haasteita riittää.

Moni suomalaista – vaikka ei olisi Niinistöä äänestänytkään – voi varmaan yhtyä toivotukseen: Jumalan siunausta, herra tasavallan presidentti.

Kuva: Pasi Leino