Pääkirjoitus: Suomessa vauvoja syntyy liian vähän, mutta maailmassa riittävästi

Kastepuu Turun tuomiokirkossa

Tilastokeskuksen maanantaina julkistaman ennusteen mukaan syntyvyys Suomessa laskee aikaisempia ennusteita nopeammin.

Uuden ennusteen mukaan Suomen väkiluku alkaa pienentyä jo vuonna 2031, kun edellisen vajaa vuosi sitten tehdyn ennusteen mukaan tämä käänne olisi tapahtunut vuonna 2035.

Suomen näkökulmasta tämä on ongelma, mutta maailmanlaajuisesti väestönkasvu on riittävää suhteessa maapallon kantokykyyn. Maailmassa on tällä hetkellä noin 7,7 miljardia ihmistä.

Syntyvyyden lasku Suomessa vaikuttaa monin tavoin kansalaisten elämään. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä on, kuka maksaa jatkossa eläkkeet.

Elinkeinoelämän keskusliitossa esitetyn arvion mukaan syntyvyyden laskun seurauksena koko eläkejärjestelmä uhkaa romahtaa.

Tämä uhka on niin iso asia, että siitä johtopäätösten tekeminen edellyttää päättäjiltä yhtä aikaa viisautta ja rivakkuutta.

Tilastokeskuksen asiantuntijan mukaan huomenna ei ole vielä huolta eläkkeiden suhteen, mutta lähivuosikymmeninä huoli on todellinen. Toimenpiteiden aika on tänään.

Eläkejärjestelmän kestävyyteen vaikuttaa myös se, että vuoteen 2040 mennessä elinajanodote kasvaa miehillä viisi vuotta ja naisilla neljä vuotta.

Asiantuntijoiden mukaan etenkin työperäistä maahanmuuttoa pitäisi kasvattaa huomattavasti, jotta syntyvyyden laskua saataisiin tasapainotettua. Hallitukselta voi odottaa nopeita toimenpiteitä myös työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi.

Tämän lisäksi yhä useamman hakijan pitäisi saada myönteinen turvapaikkapäätös. Inhimillisten syiden lisäksi sitä voi perustella kansallisella itsekkyydellä.

Huoltosuhteen pitäisi pysyä riittävän korkeana, että yhteiskunta pystyy pitämään kaikista huolta.

Kenelläkään ei ole lopullista totuutta siitä, mikä on suomalaisten ihanteellinen väkimäärä. Suhteessa maailman kaikkiin ihmisiin pysymme aina pienenä kansana. Suomalaisten osuus kaikista maailman ihmisistä on noin 0,7 promillea, vähemmän kuin yksi tuhannesosa.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 3.10.

Kuva: Olli Seppälä. Kastepuu Turun tuomiokirkossa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.