Pääkirjoitus: Thaimaan operaatio osoittaa, että ihmishenki on arvokas – mutta mitä tapahtuu Välimerellä?

GGGTH39; Journalists celebrate after a news conference near Tham Luang cave complex in the northern province of Chiang Rai, Thailand, July 10, 2018. LEHTIKUVA / REUTERS Soe Zeya Tun

Minkä hintainen on ihmisen henki? Tämän kysymyksen eteen ihmiskunta on jälleen kerran joutunut.

Thaimaassa luolaan veden saartamiksi joutuneiden poikien ja heidän valmentajansa pelastustöissä ei laskettu kuluja. Hintaan mihin hyvänsä tehtiin kaikki voitava heidän pelastamisekseen.

Tämä pelastusoperaatio kertoi siitä, että ihmiskunnalla on toivoa. Ihmishenki on kaikkea muuta arvokkaampi.

***

Sen sijaan toivottoman kuvan ihmiskunnan henkisestä tilasta antaa suhtautuminen Eurooppaan pyrkiviin, Välimerta ylittäviin ihmisiin.

Heistä sadat hukkuivat Välimerellä samaan aikaan, kun maailman media seurasi herkeämättä luolaan juuttuneiden poikien pelastusoperaatiota Thaimaassa. Mereen hukkuneiden joukossa oli myös vauvoja ja lapsia.

Välimereen kuolevista ihmisistä on tullut kestouutinen. Herpaantuminen näiden uutisten seuraamisessa on tavallaan ymmärrettävää, koska niille ei näy loppua toisin kuin Thaimaan luolauutisoinnille. Uutisointiin turtuminen on kuitenkin vaarallista, koska se johtaa yhä useamman ihmisen kuolemaan.

***

Heinäkuun alusta yksikään kansalaisjärjestö ei ole päässyt pelastustehtäviin Välimerellä niille alueille, joissa tapahtuu eniten haaksirikkoja. Avustusjärjestöjen osuus pelastustöistä on ollut siellä jopa noin 40 prosenttia.

Arvioiden mukaan lähiviikkoina pitää varautua satojen tai tuhansien Eurooppaan pyrkivien ihmisten kuolemaan. Välimeren ylityksessä vilkkain aika on vasta alkamassa. Viiden viime vuoden aikana joka vuosi yli 5 000 ihmistä on hukkunut Välimereen.

Tämä hirmuinen määrä osoittaa, ettei ihmisen hengellä ole sille kuuluvaa arvoa.

Pääkirjoitus julkaistaan Kotimaa-lehdessä 12.7.2018.

Kuva: Lehtikuva / Reuters / Soe Zeya Tun. Toimittajat juhlivat poikien pelastumista lehdistötilaisuuden jälkeen tiistaina 10. heinäkuuta Tham Luangin luolaston lähellä Thaimaassa.

Lue myös:

Thaimaassa rukoillaan luolaan jääneiden pelastumista – "Monet pitävät parhaana vaihtoehtona odottaa"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Ihmishengellä näyttäisi olevan pörssiarvo, joka vaihtelee huomattavasti. Nyt käsilläolevassa tapauksessa arvo oli mittaamaton. Päätös oli pelastaa pojat hinnalla millä hyvänsä. Sekin jo kertoo siitä, että etsintää jatkettiin yli sen inhimillisen rajan, jonka ajateltiin pysyvän elossa niissä olosuhteissa. Onko niin, että hyvyyden voima pääsee vaikuttamaan vain tälläisinä piikkeinä erityistilanteessa.

  Kun tätä taustaa vasten ajatellaan hallitsijoita, jotka voivat käskeä avaamaan tulen oman kansan ihmistä kohti. Voi käskeä tykistön toimintaan, voi komentaa lentokoneet ilmaan pommittaakseen oman maan maakuntaa. Mitä ihmishenki heille merkitsee oikeasti?

  Ihmisyys punnitaan ääriolosuhteissa! Ovatko Välimeren pelastajat sankareita, kun pelastavat satoja ihmishenkiä päivittäin? Vai tekevätkö inhaa hommaa, kun satama toisensa kälkeen ilmoittaa, ettei ole laituria mihin tulla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marjaana Järvinen sanoo:

  Kunpa nämä olisivatkin näin yksinkertaisia asioita. Mitä enemmän Välimeren kautta ihmisiä pääsee muihin maihin, sitä enemmän liikenne Välimerellä kasvaa. Tämä taas tuottaa väistämättä lisää hukkuneita. Toisaalta ajatus siitä, että välinpitämättömyys lopettaa liikenteen, ei sekään ole kovin houkuttava ratkaisu, vaikka pidemmällä aikavälillä varmasti (juuri tässä asiassa) ehkä toimivin.

  Ylipäätään humanitäärinen maahanmuutto lienee pelkkää tekohengitystä ja kokonaisuutta ajatellen hyödytöntä. Ratkaisuhan se ei ole.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Olipa hienoa että Jumala päätti pestaa nämä lähinnä Theravada buddhalaiset pelaajat. Jumala ei siis katso uskontoon.

  Ilmoita asiaton kommentti