Pääkirjoitus: Vielä tulee päivä, jolloin halaaminen on sallittua ja kirkossa saa ehtoollista

Maailman keskipiste Jerusalem on hiljentynyt, sen kadut ovat tyhjiä. Jerusalemin asukkaille on määrätty ulkonaliikkumiskielto. Tänä vuonna pyhiinvaeltajat eivät kierrä Via Dolorosaa tai jonota Jeesuksen hautaluolaan Pyhän haudan kirkossa.

Arki on muuttunut muuallakin kuin Jerusalemissa.

Eri puolilla maailmaa ihmiset joutuvat elämään surren kuollutta läheistään, sairastumiseen liittyvien huolien, liikkumisrajoitusten ja talouspaineiden alla. Epätietoisuus poikkeustilanteen jatkumisesta vie voimia.

Tätä kirjoittaessa jo yli 280 000 suomalaista on yt-neuvottelujen piirissä. Se on hirveä määrä.

Sairaaloissa, ensihoidossa, kaupoissa ja monissa muissa ammateissa joudutaan tekemään töitä alttiina tartunnan saamiselle. Tässä suhteessa etätyöläisillä on helppoa.

***

Lähestyvää pääsiäistä sävyttää se, että iso osa kristityistä ei voi viettää ehtoollista kiirastorstaina tai pääsiäisenä.

Osassa hiippakuntia nämä ehtoolliset toteutetaan pienen joukon voimin ja ne on tarkoitus välittää verkossa. Teologit käyvät opillista keskustelua siitä, mikä on verkon kautta välitetyn ehtoollisen merkitys.

Joka tapauksessa osalle maallikkoja ehtoollisen merkitys syventyy tämän pääsiäisen kokemuksen myötä, koska ehtoolliselle ei ole pääsyä. Ihminen kaipaa sitä, mihin ei ole mahdollisuutta.

Sekin pyhä tulee vielä, jolloin ehtoollista pääsee viettämään messun yhteydessä. Päivä, jolloin ikä ei ole este kodista poistumiselle. Pyhä, jolloin kirkoissa järjestetään jumalanpalveluksia. Päivä, jolloin näkee rakkaitaan kasvoista kasvoihin, halaaminen ja suukottaminen on sallittua.

***

Tänä pääsiäisenä Jerusalem ja moni muu kaupunki on hiljentynyt, mutta ei ensimmäistä kertaa. Kulkutaudit ovat ennenkin koetelleet maailmaa. Ne ovat aiheuttaneet tuhoa ja surua, mutta lopulta ne ovat menneet ohi. Niin tälläkin kertaa.

Pääsiäisen sanoma kuoleman voittaneesta Kristuksesta on totta myös tänä pääsiäisenä.

Lähtekäämme siis Jerusalemiin!

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 3.4.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHengellisten kesäjuhlien järjestäjät ovat ilmoittaneet perumisista ja siirtämisistä
Seuraava artikkeliNeljä suomalaista kirkkoa voittoisan lumilautavideon näyttämönä – yhden katolta hypätään

Ei näytettäviä viestejä