Pääkirjoitus: Viimeistään nyt on aika aloittaa kanssaihmisten ja tuntemattomien kannustaminen

Saarnaajan kirjassa sanotaan, että kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.

Muutamia viikkoja jatkunut poikkeusaika on kuluttanut jaksamista. Epätietoisuus siitä, miten pitkään tätä jatkuu sekä huoli omasta ja läheisten terveydestä ja toimeentulosta.

Viimeistään nyt on aika aloittaa kanssaihmisten ja tuntemattomien tavallista runsaampi kannustaminen. Tämä tarve kestää niin pitkään kuin kuluttava korona-aika jatkuu.

***

Monet ovat jo antaneet hyvää esimerkkiä. Imatran seurakunnan kirkkomuusikko Heini Vesterinen kertoi Kotimaa24:n haastattelussa, että koronan aikana työyhteisössä on entistä enemmän kannustettu työtovereiden ideoita ja yrittämistä.

Imatran lisäksi eri puolilla Suomea on luotu uusia toimintatapoja. Seurakuntien työntekijät ovat kehittäneet yhteistyössä seurakuntalaisten kanssa toisiaan kannustaen soittorinkejä iäkkäille ihmisille, järjestäneet ruoka-apua ja striimanneet jumalanpalveluksia.

Osa uusista toimintamuodoista jää toivottavasti elämään myös koronan jälkeen.

***

Eri ammattiryhmien tilanteen huomioiminen julkisuudessa on tärkeä osa kannustamista yleisemmällä tasolla.

Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Martti Paananen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa ajatelleensa erityisesti sellaisia ammattiryhmiä kuin terveydenhuollon henkilökuntaa, kaupan kassoja ja bussikuskeja, joilla ei ole mahdollisuutta etätöihin. Heitä, jotka riskeeraavat oman terveytensä ja pitävät yhteiskunnan pyöriä pyörimässä.

Kannustaminen näkyy useilla tavoilla sosiaalisessa mediassa. Monilla ihmisillä on taito rohkaista peloissaan tai huolissaan olevia ystäviä. Tilan antaminen pelolle tai huolille on osa myötäelämistä.

Myös itseään kohtaan on tärkeää tuntea kannustavaa myötätuntoa. Myöntää, että tämä aika on kuluttavaa. Samalla voi muistaa Saarnaajan kirjan lupauksen, että kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.

Se koskee myös koronaa. Tulee aika, jolloin koronaa ei enää ole.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 17.4. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.