Pääkirjoitus: Yksi hyvän maan merkki on viranomaisten kyky myöntää virheensä

Suomen lippu

Elina Hirvosen tänä syksynä ilmestyneessä romaanissa Punainen myrsky irakilainen perhe on pitkään pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa. Lopulta perheelle avautuu mahdollisuus päästä pakolaisina Suomeen. Perheen isä kysyy asiaa hoitavalta tulkilta, onko Suomi hyvä maa?

Tuomiosunnuntain alla Suomi sai tuomion ihmisoikeusrikkomuksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT). Kyseessä oli kielteisen turvapaikkapäätöksen antaminen irakilaiselle miehelle. Hänet tapettiin vain muutamia viikkoja Irakiin paluun jälkeen.

***

Tuomiosunnuntai muistuttaa siitä, että Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään.

EIT:n tuomion jälkeen poliisi on toistaiseksi keskeyttänyt turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin jatkaen kuitenkin rikosperusteisia palautuksia. Poliisi selvittää tilannetta myös muiden maiden osalta.

Migri eli maahanmuuttovirasto selvittää puolestaan, onko riskiarvio pettänyt myös muiden kuin Irakissa tapetuksi tulleen turvapaikanhakijan kohdalla.

Suomalaiset ovat saaneet elää rauhanaikaa kohta 75 vuotta. Siksi suomalaisesta todellisuudesta käsin välillä on vaikea hahmottaa sitä, että maailmassa on edelleen vaarallisia, sotaa käyviä alueita. Miljoonat ihmiset elävät jatkuvassa vaarassa.

***

Elina Hirvosen romaanissa pakolaisuudessa elänyt irakilainen perheenisä teki oikean kysymyksen kysyessään, onko Suomi hyvä maa.

Siihen voi vastata, että kyllä, Suomi on hyvä maa monella mittarilla mitattuna. Siitäkin huolimatta, että irakilainen turvapaikanhakija ei saanut tästä maasta oikeutta ja menetti henkensä.

Hyvä maa ei tarkoita, että se olisi virheetön. Turvapaikanhakijoita koskevissa prosesseissa on korjattavaa. Siitä on osoituksena Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antama tuomio. Tämä tuomio ihmisoikeusrikkomuksesta on eri viranomaistahoissa luvattu ottaa vakavasti.

Yksi merkki hyvästä maasta on sen viranomaisten kyky myöntää tehdyt virheet ja tahto korjata toimintatapojaan paremmiksi.

Pääkirjoitus on julkaistu 21.11. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.