Pääkirjoitus: Ympäristödiplomi auttaa kirkkoa ilmastopäästöjen torjunnassa

Suomen ympäristökeskus (SYKE) on julkaissut ensimmäistä kertaa vertailukelpoiset luvut kaikkien kuntien ilmastopäästöistä.

Ympäristökeskuksen tekemien laskelmien mukaan eniten päästöjään on vähentänyt reilun 3 000 asukkaan Simo. Aplodit Simolle!

Osaltaan ykkössijaa selittää se, että Simon kunnan alueelle on rakennettu runsaasti tuulivoimaa.

Lisää hyviä uutisia: ilmastopäästöt ovat vähentyneet lähes kaikissa kunnissa vuosien 2005 ja 2017 välillä. Kuntia koskeviin ilmastopäästölukuihin on laskettu vain ne päästöt, joihin kunta pystyy vaikuttamaan. Suurin osan kunnissa syntyvistä päästöistä muodostuu tieliikenteestä, maataloudesta, kaukolämmöstä ja sähkönkulutuksesta.

***

Myös kirkko toimii ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kirkon ympäristödiplomi on ollut käytössä vuodesta 2001. Se on eräänlainen räätälöity väline auttamaan seurakuntia tekemään osuutensa luomakunnan suojelemisessa.

Ympäristödiplomi jaetaan kerrallaan neljäksi vuodeksi. Tällä hetkellä diplomi on myönnetty 48 seurakunnalle tai seurakuntayhtymälle, joista osa on suuria kuten Helsingin seurakuntayhtymä sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Ympäristödiplomi on myönnetty myös Espoon, Turun arkkihiippakunnan ja Mikkelin tuomiokapituleille sekä Kirkkohallitukselle ja Suomen Lähetysseuran kotimaan toiminnoille. Vielä on paljon varaa laajentaa tätä joukkoa.

Lisäksi kirkkohallitus on asettanut tavoitteet kirkon muuttamiseksi hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Se edellyttäisi muun muassa öljylämmityksestä sekä fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä luopumista.

***

Joidenkin kirkon työntekijöiden ja aktiivien joukoista on välillä kuulunut ilmastoasioihin liittyvää hymähtelyä ja arvostelua. On saatettu väittää, että ilmastokysymysten esiin nostaminen ei kuulu kirkon ydintehtäviin tai tehtäviin ylipäätään.

Tätä näkemystä on vaikea ymmärtää. Jumalan luoman maapallon säilyminen elinkelpoisena on ydinasia jokaiselle ihmiselle, myös kristitylle.

Pääkirjoitus on julkaistu 14.2.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tavoite nuijittiin pöytään: Kirkosta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.