Paavali Juusten herää henkiin Turun tuomiokirkossa kuultavassa oratorio-oopperassa

Turun tuomiokirkossa kuullaan Katedraali soi! -viikon keskiviikkona 5.2. kantaesityksenä Timo-Juhani Kyllösen säveltämä oratorio-ooppera Unohdetut sankarit.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun loppupuolelle, jolloin Turun piispa Paavali Juusten valtuuskuntineen matkusti rauhanneuvotteluihin Venäjälle. Valtuuskunta kuitenkin häpäistiin ja vangittiin, ja sen jäsenet kituivat Moskovan tyrmissä yli kaksi vuotta. Monet heistä eivät koskaan palanneet kotiin, ja juuri näihin matkalle kadonneisiin sieluihin viittaa myös oopperan nimi.

– Tarinassa on valtavasti erilaisia puolia, säveltäjä Kyllönen toteaa Turun tuomiokirkkoseurakunnan tiedotteessa.

– Valtuuskunnan lisäksi seurataan myös tuon ajan naisia, esimerkiksi kuningas Juhana III:n puolisoa Katarina Jagellonicaa. Oopperassa käsitellään siis useita historiallisia tapahtumia.

Teoksessa lauletaan suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi, ja se on sävelletty sinfoniaorkesterille, sekakuorolle, baritonille, bassolle, tenorille, mezzosopraanolle ja sopraanolle. Libreton on kirjoittanut Maritza Núñez, joka on tuonut mukaan yhteyksiä niin nykyajan kansainvälisiin suhteisiin kuin me too -kampanjaankin.

Paavali Juusten (n. 1520–1575) on yksi Turun tuomiokirkon ja Suomen kirkkohistorian tärkeimmistä hahmoista. Vankeudesta palattuaan hän kirjoitti useita kirkollisia teoksia, joista maineikkaimpia on Suomen piispainkronikka, jossa käydään läpi Turussa vaikuttaneita keskiaikaisia piispoja. Juusten on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

Kuva: Katedraali soikoon! -verkkosivu

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.