Paavi Franciscus: Kirkon tulisi pyytää anteeksi homoilta

Paavi Franciscuksen mukaan katolisen kirkon tulisi pyytää anteeksi homoilta sekä muilta syrjityiltä ja hyväksikäytetyiltä ihmisryhmiltä.

Paavi Franciscus vastasi paluulennollaan Armeniasta sunnuntaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Catholic News Servicen toimittajan Cindy Woodenin kysymykseen kirkon suhteesta homoseksuaalisuuteen. Wooden viittasi kysymyksessään saksalaiseen kardinaali Reinhard Marxiin, jonka mielestä kirkon tulisi pyytää anteeksi homoilta tapaa, jolla se on marginalisoinut heitä, ja kysyi, mitä paavi Franciscus ajattelee tästä.

Paavi Franciscus vastasi kirkon opetuksiin viitaten, että homoja ei tulisi syrjiä, mutta totesi, että "on olemassa traditiota, joilla on toisenlainen mentaliteetti".

– Mielestäni kirkon ei pidä pyytää anteeksi vain homoilta vaan myös köyhiltä, hyväksikäytetyiltä naisilta ja työhön pakotetuilta lapsilta. Kirkon pitää pyytää anteeksi sitä, että se on siunannut niin paljon aseita, paavi Franciscus sanoi ja jatkoi:

– Kirkon pitää pyytää anteeksi käytöstään monissa tilanteissa – ja kun sanon kirkko, tarkoitan kristittyjä. Kirkko on pyhä, me olemme syntisiä.

Paavin sanat ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota ja kirvoittaneet kommentteja. Yhdysvaltalaisessa jesuiittojen julkaisemassa America-viikkolehdessä isä James Martin kirjoittaa, että paavin sanat ovat uraauurtavia. Vielä muutama vuosi sitten sen vaatiminen, että kirkon tulisi pyytää anteeksi homoilta, olisi Martinin mukaan johtanut sensuuriin, kurinpalautukseen tai hiljentämiseen. Toisaalta Martin huomauttaa, ettei paavi sanonut kirkon opetuksen olevan muuttumassa.

Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti muistuttaa, että paavi Franciscus on puhunut homoseksuaaleista ymmärtävään sävyyn jo aikaisemmin.

– Siinä mielessä tämä ei ole sen merkityksellisempi kuin moni muukaan paavin tai jopa aikaisempien paavien lausunto, jossa he ovat osoittaneet ymmärrystä muun muassa homoseksuaaleja kohtaan ja huomauttaneet siitä, että kristityt ovat menneisyydessä kohdelleet erilaisia ihmisryhmiä ehkäpä vähemmän kristillisesti.

Tervaportti toteaa, ettei paavin lausunto enteile kirkon opetuksen muuttumista suhteessa homoseksuaalisuuteen. Siihen, kertooko lausunto jonkinlaisesta asennemuutoksesta, hän vastaa myöntävästi: kristittyjen on elettävä rehellisemmin kristittyinä ja rakastettava lähimmäisiään.

– Paavi on omalla esimerkillään osoittanut läheisyyttä ja laupiasta asennetta kaikenlaisia ihmisryhmiä kohtaa. Tärkein sanoma on se, että paavi haluaa rakastaa ihmisiä huolimatta siitä, mitä he ovat tehneet tai minkälaisessa elämäntilanteessa he ovat. Kristittyjä hän kutsuu jatkuvasti tarkastelemaan omaa toimintaansa.

Kuva: Jeffrey Bruno / Aleteia

Lue myös:

Paavin perhedokumentti ei muuta katolista oppia

Paavi: Mikä minä olen tuomitsemaan homoja