Paavi Franciscus vetosi öljy-yhtiöihin: Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä

Paavi Franciscus Malmön Arenassa

Paavi Franciscus pyysi öljy-yhtiöiden johtajia siirtymään uusiutuvan energian käyttöön, koska ilmastonmuutos uhkaa tuhota yhteiskunnan. Hän esitti pyyntönsä Vatikaanissa viime viikolla järjestetyssä kaksipäiväisessä konferenssissa, jonka aiheena oli energiatuotanto ja ilmastonmuutos. Asiasta kertoo brittiläinen lehti The Guardian siteeraten uutistoimisto Reutersia.

Pontifical Academy of Sciences eli Vatikaanin tiedeakatemia järjesti ensimmäistä kertaa konferenssin, jossa oli mukana öljy-yhtiöiden johtajia, sijoittajia sekä Vatikaanin ilmastoasiantuntijoita. Paavin tavoin he tukevat tieteellistä käsitystä siitä, että ilmastonmuutos on ihmisten toiminnan aiheuttama seurausta ja että ilmaston lämpenemistä on hillittävä.

– Sivilisaatio vaatii energiaa, mutta energiankäyttö ei saa tuhota sivilisaatiota, paavi sanoi kaksipäiväisen konferenssin päätteeksi.

Paavin mukaan ilmastonmuutos on käänteentekevä haaste, johon tulisi varautua kehittämällä uusia energiamuotoja. Uudet energiamuodot vähentäisivät saastumista, poistaisivat köyhyyden ja edistäisivät sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

–Tiedämme, että meitä kohtaavat haasteet ovat yhteydessä toisiinsa. Jos haluamme poistaa köyhyyden ja nälän – – yli miljardin ihmisen tulee voida käyttää sähköä.

– Mutta energian tulee myös olla puhdasta siten, että vähennämme fossiilisten polttoaineiden järjestelmällistä käyttöä. Halumme varmistaa energiansaanti ei saa johtaa epätoivottuihin vaikutuksiin, jotka nostavat katastrofaalisesti lämpötiloja, saavat aikaan ankarat olosuhteet ja lisäävät köyhyyttä.

Uusiutuvaa energiaa ovat esimerkiksi aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia.

Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Malmössä lokakuussa 2016.

Lue myös:

"Nykyaika moraalista rappeutumista" – Paavi ja patriarkka vetoavat luonnon puolesta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.