Paavi hyväksyi chileläispiispa Juan Barrosin eroanomuksen ja lähetti kaksi piispaa eläkkeelle

Paavi Franciscus. Pyhän Johannes XXIII:n ja Pyhän Johannes Paavali II:n kanonisointi vuonna 2014.

Paavi Franciscus on hyväksynyt kolmen chileläispiispan eroanomuksen. Yksi erotetuista piispoista on Osornon piispa Juan Barros, jota syytetään hyväksikäytön peittelystä. Vatikaani tiedotti asiasta eilen maanantaina.

Toukokuussa jätetyn eroanomuksen on allekirjoittanut 31 virassa olevaa ja kolme eläkkeelle jäänyttä piispaa. Taustalla on katolista kirkkoa Chilessä ravistellut hyväksikäyttöskandaali. Paavi Franciscus on syyttänyt piispoja seksuaalirikosten peittelystä ja laiminlyönneistä lasten suojelemiseksi hyväksikäyttöön syyllistyneiltä papeilta.

Nyt erotettua Juan Barrosia syytetään chileläisen kardinaalin Fernando Karadiman harjoittaman hyväksikäytön peittelystä. Barros on kiistänyt tienneensä hyväksikäytöstä.

Barrosin lisäksi ero myönnettiin kahdelle piispalle, jotka olivat saavuttaneet 75 vuoden iän. Se on katolisessa kirkossa piispojen tavanomainen eläkeikä.

Uutistoimisto Reutersin siteeraamaan Vatikaanin edustajan mukaan paavi harkitsee edelleen muiden eroanomuksensa jättäneiden Chilen piispojen asemaa.

Oikaisu 18.6.2018 kello 12.10. Artikkelissa kirjoitettiin virheellisesti, että piispa harkitsisi edelleen muiden eroanomuksen jättäneiden Chilen piispojen asemaa. Heidän asemaansa harkitsee paavi.

Kuva: Jeffrey Bruno / Aleteia / CC BY-SA 2.0

Lue myös:

Taustalla hyväksikäytön peittely – Chilen kaikki katoliset piispat jättivät eroanomuksensa paaville

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

2 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  “Paavi Franciscus on hyväksynyt kolmen chileläispiispan eroanomuksen.”

  Ja silläkö koko homma on kuitattu? Jo muutenkin eläkeikäisten paavien eroanomuksen hyväksymisellä?

  No, varsinaiset sanktiot lankeavat sitten varmaan sillä paljon mainostetulla viimeisellä tuomiolla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Raunu sanoo:

  Ei ole kuitattu. Keskiviikkona 13.6. poliisi teki asiakirjojen takavarikointeja Santiagon kirkkotuomioistuimessa, jossa heitä auttoi arkkipiispa Ezzati. Toinen ratsia tehtiin ennen sitä Rancaguan piispan toimistoon, sillä viikkoa aiemmin T13-kanava oli paljastanut alueen pappien pitäneen yllä “veljeskuntaa” nimeltä La Familia. Tuon “perheen” toimintatapana oli ottaa yhteyttä alaikäisiin poikiin ja nuoriin miehiin seksin merkeissä, ja prostituoitujen luona käytiin myös Santiagossa. Tilanne on vielä sen verran tuore, että kaikkiaan 14 pappia pidätettiin virantoimituksesta äskettäin. Chillánin hiippakunnassa sanotaan olleen samanlainen ja samankokoinen homopiiri, mutta siitä on aikaa yli 20 vuotta eikä mitään ilmiantoja ole – chileläiseen tapaan – säilynyt. Näistä syistä eilen perustettiin Santiagoon erityinen ilmiantotoimisto. Maltan arkkipiispa Scicluna edustaa nyt viikon ajan paavia maassa, ja hän on seksirikosekspertti. Siksi kirkon (epä)pyhä salaisuuspiiri vihdoin rikkoutuu, ja pahantekijät alkavat saada todellisia tuomioita. Onhan esim. pahimpana pedofiilinä pidetty isä Karadima päässyt kuin koira veräjästä pelkällä kirkon tuomiolla: liperit pois, loppuelämä hiljaisuudessa kotona. Paavi on sanonut suorat sanat siitä, että ihmisten kantelut ovat kadonneet ja kirkollienn oikeudenkäyttö tullut mahdottomaksi. Siltä todella vaikuttaa (Vrt. blogini aiheesta, “Chile: paavin viimeinen taisto?”, googlaa “raid police Chile churrch”)

  Ilmoita asiaton kommentti