Paavi muisti Suomea rukouksessaan – näin uskonnolliset yhteisöt reagoivat Turun iskuun

Eri kirkkojen ja seurakuntien edustajat niin Suomessa kuin maailmalla ovat reagoineet Turun puukkoiskuun myötätunnonosoituksin ja rukouksin. Paavi Franciscus viittasi Suomen tapahtumiin sunnuntaina Angelus-rukouksen jälkeen Pietarinaukiolla Roomassa.

”Kannamme sydämissämme tuskaa niiden terrori-iskujen vuoksi, jotka ovat viime päivinä vieneet hengen monilta Burkina Fasossa, Espanjassa ja Suomessa. Rukoilkaamme kuolleiden ja loukkaantuneiden sekä heidän perheidensä puolesta ja pyytäkäämme, että Herra, laupeuden ja rauhan Jumala, vapauttaa maailman tästä epäinhimillisestä väkivallasta”, paavi sanoi Vatikaanin radion mukaan.

Ortodoksisen kirkon Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo kommentoi tapahtumia myöhään perjantai-iltana Kivennavalla. Hänen mukaansa uutiset eri puolilla tapahtuneista väkivallanteoista tulivat nyt lähemmäs suomalaisia.

”Surumme on yhteinen – niin myös vastuumme kaikille turvallisen yhteiskunnan rakentamisesta”, Leo totesi Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Arabiankielisten messussa rukoiltiin hyökkääjän kääntymisen puolesta

Englannin kirkon Euroopan hiippakunta, johon myös Suomen anglikaaninen kirkko kuuluu, pyysi Twitter-tilillään hiippakuntansa jäseniä rukoilemaan Suomen ja Turun puolesta. Suomen anglikaanisen kirkon pappi Tuomas Mäkipää kirjoitti Facebookissa muistavansa iskussa kärsineitä.

”Katsokoon Jumala rakkaudella heitä, joiden turvallisuudentunne on järkkynyt, ja siunatkoon hän niitä, jotka puolustivat heikkoja”, Mäkipää kirjoitti englanninkielisessä päivityksessään.

Mäkipää myös muistutti kirkon palvelevan niitä, jotka iskun jälkeen ovat huolissaan turvallisuudesta ja elämästään Suomessa. Anglikaaniseen kirkkoon kuuluu Suomessa paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä.

Turun tapahtumat ovat järkyttäneet myös Lähi-idästä kotoisin olevia Suomessa asuvia kristittyjä. Pääkaupunkiseudun arabiankieliset kristityt pitivät eilen sunnuntaina muiden seurakuntien tapaan hiljaisen hetken iskun uhrien muistoksi. Yhteisön pappi Ramez Ansara kirjoitti Facebookissa, että kirkossa rukoiltiin Suomen rauhan puolesta.

”Lisäksi rukoilimme hyökkääjän puolesta, että hän saisi elämässään nähdä Jeesuksen valon, joka muuttaisi hänet eläväksi ihmiseksi ja Jumalan lapseksi”, Ansara kertoi Facebook-päivityksessään.

Yksi uhreista Jehovan todistaja

Toinen Turun hyökkäyksessä kuolleista ihmisistä kuului Jehovan todistajiin. Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen
kertoi Ilta-Sanomille, että nainen oli torilla evankeliumityössä ollut Jehovan todistaja. Liikkeen kansainvälisillä verkkosivuilla edesmenneen jäsenen perheen ja ystävien sekä muiden uhrien omaisten kerrottiin olevan jäsenten ajatuksissa ja rukouksissa.

”Tämän järjettömän väkivallanteon keskellä saamme lohtua Jehova Jumalan lupauksesta, joka toteutuu tulevaisuudessa. Hän on luvannut poistaa kaiken väkivallan ja palauttaa eloon ne, jotka ovat rakkaita hänen silmissään”, sivuilla kirjoitettiin psalmiin 127 viitaten.

Kuva: Timo Jakonen

Lue myös:

Muslimijärjestöt tuomitsevat Turun puukkoiskun – ”Olemme kaikki sillä puolella, joka toivoo rauhaa”

Kotimaa Pro: Puukotukset näkyvät Turun seurakuntien työssä – Kaarinassa täsmäapua pelokkaille vanhuksille

Radion aamuhartaus lähetettiin suorana Turusta – puhujana arkkipiispa Kari Mäkinen

Kirkko twiittasi: Armahda – Turun tuomiokirkossa rukoushetki kello 21 Turun puukotuksien johdosta

Edellinen artikkeliPuukotukset näkyvät Turun seurakuntien työssä – Kaarinassa täsmäapua pelokkaille vanhuksille
Seuraava artikkeliKolumni: Maailmassa on liian vähän toivoa – lähtökohtana on oltava, että pahaan vastataan hyvällä

Ei näytettäviä viestejä