Paavin määräys: Katolisen kirkon työntekijöiden on ilmoitettava kaikista seksuaalirikosepäilyistä seurakunnalle

Paavi Franciscus. Pyhän Johannes XXIII:n ja Pyhän Johannes Paavali II:n kanonisointi vuonna 2014.

Katolisen kirkon pappien ja sääntökuntien jäsenten on jatkossa ilmoitettava omaan seurakuntaansa kaikista tietoonsa tulevista seksuaalirikosepäilyistä. Seurakunnan täytyy välittää tieto rikosepäilystä Vatikaaniin, jonka on tutkittava asia 90 päivän kuluessa. Paavi on lähettänyt asiasta määräyksen kaikille katolisille seurakunnille.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa Yle ja The Guardian.

Ilmoitusvelvollisuus seurakunnalle koskee kaikkia pappien tai sääntökuntien jäsenten tietoon tulleita seksuaalirikosepäilyjä myös takautuvasti. Aiemmin he ovat saaneet päättää harkintansa mukaan epäilysten ilmoittamisesta tai ilmoittamatta jättämisestä. Nyt harkinnanvaraa ei enää ole, ja jokaisen seurakunnan on luotava järjestelmä, jolla ilmoitukset otetaan vastaan ehdottoman luottamuksellisesti.

Ilmoitusvelvollisuus seurakunnalle koskee seksiin pakottamista, seksuaalisia tekoja lasten ja muiden heikossa asemassa olevien kanssa, lapsipornon hallussapitoa ja seksuaalirikosten peittely-yrityksiä.

Väärinkäytöksistä ilmoittavia on paavin mukaan kuunneltava ja tuettava ja heille on tarjottava lääketieteellistä, psykologista ja hengellistä apua. Heille on myös ilmoitettava Vatikaanin tutkimusten tuloksista, jos he niin haluavat. Vatikaania on aiemmin syytetty siitä, että uhreille ei ole kerrottu, miten heidän väitteitään on käsitelty.

Paavin ohjeistus ei koske rikosten ilmoittamista poliisille. Paavin mukaan yleismaailmallista ohjeistusta tästä olisi mahdoton tehdä, koska eri maissa on niin erilaiset oikeusjärjestelmät. Lisäksi paavin ohjeistus rikosepäilyjen ilmoittamisesta virkavallalle voisi hänen mukaansa vaarantaa seurakuntien toiminnan siellä, missä seurakunnat kuuluvat vainottuun vähemmistöön.

Kuva: Kuva: Jeffrey Bruno / Aleteia / CC BY-SA 2.0

Lue myös:

Katolisten johtajien konferenssi päättyi – Paavi: Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet papit ovat "Saatanan työkaluja"

Katoliset piispat teettivät selvityksen: Neljääsataa pappia on syytetty hyväksikäytöstä Puolassa

Paavin entinen neuvonantaja George Pell sai hyväksikäytöstä kuuden vuoden vankeustuomion

Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria

Katolisten vaikuttajien avoin kirje: Paavi Franciscus on harhaoppinen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.