Pälkäneeltä vietiin Ruotsiin rotuopin tutkimiseksi pääkalloja – ne halutaan takaisin

Pälkäneen kirkko

Suomesta vietiin 1800-loppupuolella tieteen ja rotuopin nimissä kymmeniä pääkalloja Ruotsiin Karoliiniseen instituuttiin. Nyt joukko ruotsinsuomalaisia aktiiveja vaati pääkalloja palautettavaksi takaisin Suomeen. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Iltalehti ja Sveriges Radio.

Pääkallot on kaivettu esiin vanhoista haudoista eri puolilta Suomea, kuten Enosta ja Rautalammilta. Merkittävä osa Karoliinisen instituutin 82 Suomesta tuodusta pääkallosta eli puolet on kuitenkin peräisin Pälkäneen vanhan kirkon hautausmaalta.

Pääkalloja keräsi akateemikko Gustaf Retzius, joka halusi osoittaa, että suomalaiset eivät ole yhtä puhdasrotuisia kuin muut skandinaavit.

Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen on allekirjoittanut yhdessä ruotsinsuomalaisten aktiivien ja vainajien mahdollisten sukulaisten kanssa vetoomuksen, jossa esitetään, että Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa säilössä olevat suomalaisten pääkallot palautettaisiin Suomeen ja ne voitaisiin haudata.

– Asia oli minulle uusi, en ole löytänyt siitä mitään mainintaa seurakunnan arkistoista. Vanhasta hautausmaasta kerrotan kyllä paikkakunnalla monenlaisia makaaberejakin tarinoita, mutta pääkallojen viennistä Ruotsiin en ollut kuullut aiemmin.

Kemppaiselle vanhasta hautausmaasta kaivetut luut eivät sinänsä ole uusi asia. Museovirasto tekee vanhan kirkon rauniolla ja sen ympäristössä säännöllisesti kaivauksia. Silloin esiin tulevat luut palautetaan tutkimuksen jälkeen seurakunnalle ja ne haudataan Uudelle hautausmaalle.

Kemppainen pitää mahdollisena, että pääkallot saadaan Ruotsista takaisin. Silloin nekin palautetaan maan poveen Uudella hautausmaalla, samaan paikkaan, jossa muutkin vanhan hautausmaan luut jo ovat. Paikalle on suunnitteilla muistokivi.

– Mielihyvin me otamme pääkallot vastaan, tarvittaessa käymme vaikka hakemassa ne. Ovathan ne pälkäneläiset aikanaan haudattu tänne, eikä heidän luitaan ole annettu tutkimustarkoituksiin. Täällä järjestämme rukoushetken ja kätkemme luut maahan.

Karoliinisessa instituutissa on Iltalehden mukaan suhtauduttu pidättyvästi yksityishenkilöiden toiveeseen saada pääkallot takaisin Suomen multiin. Virallista valtion taholta tullutta pyyntöä pääkallojen luovutuksesta ei Suomesta ole tehty.

Kuva: Olli Seppälä. Pälkäneen uusi kirkko on C. L. Engeliin suunnittelema ja se valmistui 1839, jonka jälkeen vanha kirkko jäi autioksi. Myös toiminta vanhalla hautausmaalla hiljeni.