Papin pojan helvetti – Stand up -ilta Kirkkopäivillä nauratti yleisöä

Kirkkopäivillä on viime vuosina nähty ja kuultu stand up -komiikkaa, joten Helsingin Paavalin kirkkoherran Kari Kanalan nimissä lauantaina järjestetty ja hänen juontamansa huumori-ilta ei ollut ainutkertainen sensaatio. Kanala, Ville Kormilainen, Milla Mäkitalo ja Mikko Vaismaa tarjosivat viihdettä.

Kuten stand upin lajityyppiin kuuluu, huumori heitteli ei-aina-niin-hyvän ja oivaltavan välillä – kuulijan vastaanottokyvystä riippuen.

Kari Kanala illan isäntänä viljeli eri käänteissä "kirkollista huumoria". Hän kysyi kolmen yleisön joukossa istuneen naisen nimet ja kertoi sitten lonkalta, milloin heidän nimipäivänsä ovat. Perusteluna taitoonsa Kanala sanoi, että hänen lapsuudenkodissaan olivat virikkeenä vain Raamattu ja almanakka.

– Tästä on se hyöty, että kun on kokonaisuus hukassa, voi loistaa yksityiskohdilla.

Kanala vitsaili tv-julkisuudellaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa.

– Liberaaleilta kirkossa tuli kovaa kritiikkiä formaatista, mutta konservatiiveilta ei. Ehkä he saivat tukea ajatukselleen, että ei seksiä ennen vihkimistä.

Kanala ihmetteli, miksi Jussi Halla-aho oli juuri edellisessä tilaisuudessa keskustellut koomikkojen kanssa (Joonas Nordman ja Teemu Laajasalo).

– Ai niin, onhan se Laajasalo myös piispa.

Kolme vierasta ja yllätys

Ensimmäiseksi stand up -vieraaksi Kanala kutsui lavalle vaimonsa, pastori Milla Mäkitalon. Sekä Kanala että Mäkitalo esiintyivät papinpaita päällään.

Mäkitalo viittasi miehensä saamaan julkisuuteen mutta arveli, että toden teolla pääsee tuijotuksen kohteeksi kun on nainen, pappi ja vieläpä raskaana.

– Moni tuli silittelemään vatsaani ja onnittelemaan perheenlisäyksestä. Ainoa vain, että tämä tapahtui pari vuotta ennen kuin oli raskaana. Ja sitten, kun olin oikeasti raskaana, kukaan ei huomannut.

Sekä Kanala että Mäkitalo laskivat vitsiä liikakiloistaan.

Mäkitalo kertoi olleensa nuorena bingoemäntä. Siitä on tarttunut nuotti, jolla voi ilmoittaa raamatunkohtia.

Mäkitalo kertoi myös olevansa Hiljaisuuden joogan koulutuksessa, mutta rauhoitteli seurakuntaa, ettei aio aloittaa jumalanpalvelusta aurinkotervehdyksellä eikä hautajaisia arkkuasanalla.

– Jooga on kuin pizza. Kaikki tietävät, mitä se on, mutta jokaisella on oma suosikkinsa.

Toinen esiintyjävieras oli Ville Kormilainen. Hänet esiteltiin papin poikana.

– Se oli välillä yhtä helvettiä. Ei saanut istua isän oikealla puolella, sillä se oli varattu sille toiselle pojalle...

Kormilainen tuli viime seurakuntavaaleissa valituksi Helsingin Vuosaaren seurakuntaneuvostoon.

– Ajattelin, että vitsi, vihdoinkin pääsen vaikuttamaan ja uudistamaan asioita...

Yleisö nauroi, vaikka iso osa paikalla olleista oli jyväskyläläisiä paikalliseen Taiteiden yöhön eli Yläkaupungin yöhön osallistuneita. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Kirkkopäivien kanssa.

Kormilainen kertoi menneensä retriittiin yhdessä puheliaan vaimonsa kanssa, joka katkaisi hiljaisuuden jo puolen tunnin kuluttua. Kun Kormilainen huomautti asiasta vaimolleen, tämä suuttui ja sanoi: "Mä en puhu sulle enää koskaan...".

Illan pääesiintyjä oli kokenut stand up -koomikko Mikko Vaismaa, kaupungin oma poika. Hänen sydämellinen esiintymisensä perustui pitkälti yleisön kanssa syntyvään vuorovaikutukseen, ei valmiisiin vitsikokonaisuuksiin.

Vaismaa myös esitteli illan yllätysvieraan, jolle esiintyminen tuli niin ikään yllätyksenä. Hän oli Anja, joka oli tullut paikalle ystävänsä kanssa. Anja sai valita, kertooko vitsin vai sen, miksi hänellä on tatuointi olkapäässä.

Yleisöllä oli hauskaa.

Kuvat: Olli Seppälä. Selaa kuvia nuolista. Kuvissa Milla Mäkitalo, Ville Kormilainen, Mikko Vaismaa ja Kari Kanala.

Lue myös:

Kommentti: Tekikö kirkkoherra Kari Kanala virheen, kun osallistui roastiin?

Stand up on ilo
sanoma

Koomikkopapit rikkovat ennakkoluuloja – Katso video!

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.