Pappi ja tietokirjailija on poissa – sokeus ei estänyt Hannes Tiiran aktiivisuutta

Sokea pappi Hannes Tiira Porissa.

Porilainen tietokirjailija-pappi Hannes Tiira kuoli maanantain ja tiistain välisenä yönä. Vuonna 1955 syntynyt Tiira tunnettiin erityisesti tuotteliaana tietokirjailijana sekä lintubongarina ja muutenkin luonnon ystävänä.

Parikymppisenä lopullisesti sokeutunut Tiira tunnisti äänen perusteella huomattavan osan Suomessa pesivistä linnuista. Hänen mielestään lintubongaus sopi mainiosti myös näkövammaisen harrastukseksi.

Hannes Tiiran yöllisistä linturetkistä tehtiin vuonna 2006 elokuva Taikayö, joka oli mukana useilla elokuvafestivaaleilla.

Tiira vihittiin papiksi vuonna 1978. Pappina hän työskenteli Varkaudessa, Laitilassa sekä viimeksi kappalaisena Keski-Porin seurakunnassa.

Vuodesta 1994 alkaen Tiira toimi pääasiassa tietokirjailijana. Hänen kynästään syntyi parikymmentä tietokirjaa, jotka käsittelevät muun muassa historiaa, luontoa ja maantiedettä. Monipuolinen mies kirjoitti myös sanaleikkien ja -tehtävien käsikirjan, tietokilpailuteoksen sekä elämäkertoja.

Porilainen oli aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kotipaikkakuntansa kaupunginvaltuuston jäsen hän oli vuosina 1996–2004. Suomen Sokeat ry:n puheenjohtajana Tiira puolestaan toimi vuosina 2008–2010.

– Hannes oli äärimmäisen lahjakas ja myös poikkeuksellisen hyvämuistinen ihminen. Hän teki ja ajatteli nopeasti, kertoo Tiiran ystävä, rovasti Tapio Seppälä.

Seppälän mukaan Hannes Tiira kulki hengellisellä tiellään viidesläisyydestä kohti körttiläisyyttä.

– Körttiläisyyden myötä Hannesta kiinnostivat yhteiskuntaan ja oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset. Hän otti selkeästi kantaa naispappeuden ja samaa sukupuolta olevien vihkimisten puolesta.

Tapio Seppälä luonnehtii Tiiraa vahvaksi persoonallisuudeksi, joka välillä sanoi asioita hiukan kärjekkäästikin.

– Hannes oli avoimesti sitä mieltä mitä oli eikä pelännyt ympäristön kannanottoja. Jumalan kasvojen edessä hän kuitenkin oli hyvin nöyrä.

Kuva: Jussi Partanen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.