Pappi, sinusta on tullut pullukka!

Turun tuomiokirkkoseurakunnassa keskusteltiin eilen torstaina siitä, kuka saa ottaa kantaa toisten ulkonäköön. Saavatko kirkon työntekijät?

Tilaisuuden nimi oli Pappi, sinusta on tullut pullukka! Entä sitten? Keskustelemassa oli pappien lisäksi poliitikko ja terveyden ammattilainen.

Yksi panelisteista, turkulainen nuoriso- ja rippikoulupappi Milla Mäkitalo, kertoo Kotimaa24:lle, että paneelissa pohdittiin muun muassa kirkon paikkaa laihdutuskulttuurissa. Mäkitalo toteaa, että on haastavaa olla rohkaiseva ja tuoda kauniilla tavalla esille terveellisten elämäntapojen merkitystä. Se on vaikeaa kaikille, ei vain kirkon työntekijöille.

– Kirkon on tärkeä olla se tietynlainen soraääni siinä kohtaa, joka sanoo, että ulkonäkö ei ole se juttu, vaan sisäinen hyvä olo, mihin monella tosin myös se ulkonäkö liittyy. Mutta jokainen tietää, että pyöreät ihmiset voivat olla yhtä kauniita kuin laihat. Kirkon pitää sanoa, että ei hyvinvointi ole ulkoisista mitoista kiinni vaan itsensä rakastamisesta. Totta kai liikkumisen tärkeys kuuluu myös ruumiin hyvinvointiin, Mäkitalo pohdiskelee.

– Laihuus on sitten taas yksi asia. Ikään kuin laihalle voitaisiin aina sanoa, että voi kun sä olet laiha. Emme ajattele sitä, että ihmiset voivat kärsiä myös laihuudesta.

Kirkkokin on joskus ollut mukana laihdutuskampanjassa. Mäkitalo tiedostaa, että toiset näkevät, että kirkon ei pidä olla ulkonäköön liittyvissä asioissa mukana. Mäkitalonkin mukaan ulkonäkö ei ole kirkon asia mutta ihmisen hyvinvointi ja terveys on.

Keskustelutilaisuudessa kerättiin rahaa Yhteisvastuukeräykselle, jonka keräyskohde on seurakuntien Suurella sydämellä -toiminta.

– Tässä toiminnassa on mukana myös vanhusten liikunta. Mitä jos liikunta ei veisikään meitä aina kalliille saleille, vaan se olisi vaikkapa vanhuksen viemistä ulos, Mäkitalo ehdottaa.

Julkisissa ammateissa kohtaa ulkonäköön kohdistuvaa arviointia. Näin on myös papeilla. Milla Mäkitalo tietää, että vihkiparit saattavat tutkia pappien kuvia ja pyrkiä valitsemaan mielestään hyvännäköisen toimitukseen.

– Ilmeisesti jotkut näin tekevät, olen kuullut. Yhdeksän vuoden pappeuden aikana minulle ei ole kukaan sanonut, että valitsimme sinut kuvan perusteella. Monilla paikkakunnilla ei ole paljon varaa valitakaan. Ehkä kuitenkin enemmän painotetaan pappien tuttuutta ja sitä, minkälainen hän on tyyppinä.

Edellinen artikkeliSininauhaliiton viisi viestiä hallitusneuvotteluihin
Seuraava artikkeli”Rauhan Sanaa voi kutsua maltilliseksi vanhoillislestadiolaisuudeksi”

Ei näytettäviä viestejä