"Pappisvirka on avoin vain miehille" – Kirkon välittämä työpaikkailmoitus hämmentää, mutta sille on selitys

Kirkon ulkosuomalaistyö auttaa Australiassa olevaa yhteistyökumppaniaan Australian luterilaista kirkkoa (LCA) löytämään sen suomenkielisiin seurakuntiin työntekijöitä Suomesta. Parhaillaan haetaan pappia Sydneyn Etelän Ristin seurakuntaan.

Hakuilmoituksessa mainitaan, että LCA:ssa pappisvirka on avoin vain miehille. Toisin sanoen naispuoliset papit eivät tule kyseeseen tehtävää täytettäessä.

Ainakin sosiaalisessa mediassa hakuilmoitus on herättänyt kriittistä keskustelua. Onko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oltava välittämässä työntekijöitä kirkolle, jolla on eri virkanäkemys?

Kirkon ulkosuomalaistyön johtaja Mauri Vihko vastaa kritiikkiin toteamalla, että kyse ei ole uudesta asiasta, vaan Suomen luterilainen kirkko on toiminut samoin vuosikymmeniä. Asiaan liittyvä, edelleen voimassa oleva kirkkojen välinen sopimus on vuodelta 1991.

– Olemme auttaneet sikäläisiä seurakuntia samaan itselleen suomenkielisen papin. Viime kädessä valinnan tekee seurakunta, me vain etsimme mahdolliset hakijat.

Vihko sanoo, että LCA:ssa on paineita naispappeuden toteuttamiseen, mutta muutos vaatii sikäläisessä kirkolliskokouksessa kaksi kolmasosaa äänistä. Selvä enemmistö on jo vuosia puoltanut asiaa, ja esimerkiksi vuoden 2018 äänestyksessä päätös jäi alle kymmenen äänen päähän yli 400 jäsenen kirkolliskokouksessa.

– Sille, että LCA:ssa ei pappisvirkaa ole avattu naisille, emme me voi mitään. Seurakuntalaiset joka tapauksessa tarvitsevat pappinsa myös Australiassa.

LCA:n suomenkielisissä seurakunnissa on tällä hetkellä neljä pappia. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tukee LCA:n suomenkielistä toimintaa taloudellisesti jonkin verran, mutta pääosa rahoituksesta tulee seurakuntalaisilta itseltään.

Australiassa on jäljellä kuusi suomenkielistä seurakuntaa. Suomenkielisen seurakuntaelämän on arvioitu hiipuvan merkittävästi kymmenen tulevan vuoden kuluessa, kun ensimmäisen polven siirtolaiset vähenevät eikä uutta siirtolaisuutta maahan Suomesta enää juurikaan ole.

Kuva: Kuvakaappaus kirkon työpaikkailmoituksesta Oikotie.fi-sivustolla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.