Pauliina Rauhalalta ilmestyy maaliskuussa hoitokokouksia käsittelevä romaani Synninkantajat

Kirjailija Pauliina Rauhala

Kirjailija Pauliina Rauhalalta ilmestyy ensi maaliskuussa uusi romaani Synninkantajat. Romaanin kustantajan Gummeruksen mukaan romaani kuvaa sisäänpäin kääntyneen uskonnollisen yhteisön elämää hoitokokouksineen Pohjois-Pohjanmaalla 1970-luvun lopulla.

Synninkantajat viittaa sijaiskärsijöihin. Kirjoitan rakkauden kaipuusta ja hengellisestä vallasta, Rauhala kertoo Gummeruksen tiedotteessa.

Rauhalan esikoisromaani Taivaslaulu (2013) kertoi tarinan lestadiolaisparista. Se valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi. Se sai Kiitos kirjasta -mitalin, Kaarlen palkinnon ja kirjabloggaajen Varjo-Finlandian. Sitä on myyty tähän mennessä 67 000 kappaletta. Taivaslaulu-näytelmää esitettiin Tampereen Työväen Teatterissa ja Oulun kaupunginteatterissa.

Kuva: Jaani Föhr

Lue myös:

Taivaslaulu-keskustelu: On helpompi puhua kirjasta kuin itsestään

14 kommenttia

 • Olisiko tälläinen toiminta verrattavissa kylpylän mutakylpyyn. Lämmittää mukavasti, haisee joskus pahalta, mutta tekee iholle hyvää. Kunhan pystyy unohtamaan se, että se merenlahden pohjasta nostettu sedimentti sisältää ihmisestä ja hänen toiminnastaan syntynyttä jätettä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Hyvä uutinen!

  Rauhalalle voimia ja jaksamista. Ne, jotka pimeyttä rakastavat eivätkä halua teoistaan kerrottavan valossa, tulevat kiristelemään hampaitaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tapio: Kiitos taas kommentistasi, olen samaa mieltä kanssasi. Olen erityisen iloinen, että jotkut miespuoliset henkilöt – kuten sinä – rohkenevat nousta puolustamaan sorrettuja naisia.

   Lestadiolaisten harjoittamasta hengellisestä väkivallasta on kyllä ihmeen kauan vaiettu kirkossamme. Naiset ja lapset, jotka ovat todelliset väkivallan uhrit, on vaiennettu.

   Onneksi sentään vähin erin nämä sorretut saavat äänensä kuuluviin. Sama prosessihan on menossa muslimimaiden naisten keskuudessa.

   Valoa on näkyvissä tunnelin päässä, mutta tie on pitkä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Onneksi sentään vähin erin nämä sorretut saavat äänensä kuuluviin. Sama prosessihan on menossa muslimimaiden naisten keskuudessa. ”

  Tässä on sellainen vääristymä, että ko. musliminaisten, Suomessa tai muualla asuvien, sorretusta asemasta ei juurikaan puhuta ja kirjoitella. Miksiköhän?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: “että ko. musliminaisten, Suomessa tai muualla asuvien, sorretusta asemasta ei juurikaan puhuta ja kirjoitella.”

   Eikö???

   Etkö ole milloinkaan kuullut esim. ns. “kunniamurhista” tai vaikkapa lukuisista musliminaisten elämää rajoittavista, miesten asettamista säännöistä ja määräyksistä? Muslimityttöjen ympärileikkauksista, naisiin kohdistuvasta kontrolloimisesta, pukeutumissäännöistä jne. jne. jne? Ellet noista asioista ole koskaan kuullut tai lukenut, elät kyllä melkomoisen tietotiiviissä kuplassa ja uutispimennossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kimmo,

   äläpäs nyt hötkyile. Tietysti olen kuullut. Mutta en esim. K24:ssä ole huomannut yhtään uutista, mikä käsittelisi pelkästään musliminaisiin kohdistuvaa sortoa. Ehkä kristinuskon piirissä olevia ongelmia on kotoisampaa/turvallisempaa ruotia?

   Jos löydät mainitsemani uutisen K24:ssä niin laita linkki tänne. Voihan olla, että en ole lukenut kaikkia uutisia vuosien varrella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme

   Sanoit kommentissasi, että: “Tässä on sellainen vääristymä, että ko. musliminaisten, Suomessa tai muualla asuvien, sorretusta asemasta ei juurikaan puhuta ja kirjoitella. Miksiköhän?”

   Et kohdistanut kommenttiasi nimenomaan tällä foorumilla tapahtumattomaksi. Kommentistasi sai sen käsityksen, että viittaat yleisesti asian tiimoilta käytyyn mielipiteiden vaihtoon tai kirjoitteluun.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kimmo,

   olet oikeassa, en tarkentanut kommentissani asiaa, vaikka mielessäni ajattelin juuri K24.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Pauliina Rauhala; “Synninkantajat viittaa sijaiskärsijöihin. Kirjoitan rakkauden kaipuusta ja hengellisestä vallasta.”

  Kun keskustellaan “hengellisestä vallasta” kannattaa miettiä, että mitä se tarkoittaa käytännössä. Hengellistä valtaa käytetään edelleen paljon myös ev.lut kirkossamme ja siihen on valtiovallan jonkintasoinen hyväksyntä. Hengellistä valtaa on valta, jonka käyttöä perusteella mm. Raamatulla.

  Raamatulla perustelivat lestadiolaisvaikuttajat hoitokokouksia 1970-luvulla. Em. vallankäytössä tavallinen lukutaitoinen kansalainen jäi aina häviölle, sillä häneltä puuttui asema, johon puhujien valta vanhoillislestadiolaisuudessa perustuu.

  Hengellisen vallankäyttöä on syytä miettiä myös niiden, jotka eivät hyväksy naisten papinvirkaa tai yhteiskunnan hyväksymää sukupuolineutraalia avioliittoa. He haluavat “hengellisellä vallallaan” estää tasa-arvokehityksen yhteiskunnassa.

  Tähän tietenkin voi joku vastata, että kirkko on hengellinen yhteisö ja siellä on oikein käyttää hengellistä valtaa. Samalla kannatta myös muistaa, että vanhoillislestadiolaisuus y.m.s. ovat myös hengellisiä yhteisöjä, joissa hengellisen vallan käyttö on myös tätä päivää. Huomautan lopuksi, että en kirjoita hengellisestä väkivallasta, joka on seurausta edellisestä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   “He haluavat “hengellisellä vallallaan” estää tasa-arvokehityksen yhteiskunnassa.”

   Toisinpäin käännettynä voi sanoa, että he, jotka ajavat spn-neutraalin avioliiton vihkimistä kirkkoon, haluavat “maallisella vallallaan” ajaa kirkkoon kirkon opin vastaisia käytäntöjä.

   Kuka käyttää minkäkinlaista valtaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Salme Kaikusalo: “Kuka käyttää minkäkinlaista valtaa.”

  Näinhän se on. Mutta on näissä vallan käytön perusteissa kuitenkin eroja. Esim. pyhät kirjat kuten Raamattu, Koraani ja Mormoonikirja, eivät kaikilta osin ole hyviä oppaita yhteiskuntien lainsäädännölle. Siksi niiden “arvovallasta” on vähitellen luovuttu , ja on syytäkin luopua.

  Esim. Raamattu kyllä puhuu monessa kohdassa “leskien ja orpojen” puolesta ja Jeesus toiminnallaan ehkä kohensi naisten ja lasten asemmaa sen aikaisessa yhteiskunnassa. Kuitenkin Raamatusta löytyy hyväksyntää ihmisten eriarvoisuudelle, orjuudelle ja sodan oikeutukselle, joten hengellisen vallankäyttö ei mielestäni ole hyvä tapa ohjata yhteiskunnallista kehitystä.

  Ehkä kehitys Pohjoismaissa on hyvä esimerkki myönteisestä kehityksestä. Uskonnollisilla puolueilla ei ole paljon valtaa, joten yhteiskunnallinen kehitys menee eteenpäin ihan terveeseen suuntaan, vaikka vauhti saisi olla hieman nopeampi, jotta papitkin voisivat toimia viroissaan lain kirjaimienkin mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Kimmo. Kiitos myönteisestä palautteesta.

  Ilmoita asiaton kommentti