Pelastakaa lapset avaa kriisichatin, jossa voi keskustella seksuaalisesta väkivallasta

Pelastakaa Lapset avaa tänä iltana lapsille ja nuorille suunnatun Kriisichatin liittyen tapauksiin, joissa digitaalisen median hyödyntäminen on johtanut lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan.

Pelastakaa Lapset avaa tänään maanantaina lapsille ja nuorille suunnatun Kriisichatin liittyen tapauksiin, joissa digitaalisen median hyödyntäminen on johtanut lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan. Asiasta kerrotaan järjestön tiedotteessa.

Lapset ja nuoret myötäelävät toisten hätää ja monet ovat huolissaan siitä, ovatko he itse ja heidän läheisensä turvassa. Heillä saattaa olla muistoja tai kokemuksia vastaavista tapahtumista, jotka nousevat mieleen uutisten myötä. Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat keskustella tapahtumien aiheuttamista tunteista koulutettujen ohjaajien kanssa.

Kriisichat on auki tänään klo 16–18 osoitteessa www.kriisichat.fi. Sitä pidetään auki myös tulevina päivinä tarpeen mukaan. Kriisichatissa lapset ja nuoret saavat tietoa myös muista tukea tarjoavista tahoista.

Chatin aikuiset ohjaajat kannustavat lapsia ja nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta läheisten kanssa, sekä tarvittaessa ottamaan rohkeasti yhteyttä ammattiauttajiin tai kriisipuhelimiin keskustellakseen asiasta lisää.

Pelastakaa Lapset -järjestö painottaa, että vanhempien on tärkeää yrittää pysyä rauhallisena ja seurata, kuinka lapsi reagoi tapahtuneeseen tai tapahtumista kertovaan mediatulvaan, kuunnella lapsen kysymyksiä ja antaa niihin rehellisiä vastauksia ja lohduttaa. Aikuisen on syytä välttää ylireagoimista ja auttaa lasta tai nuorta hahmottamaan tosiasioiden ja mielipiteiden välinen ero. Lapsia on syytä suojella yhä uusilta seksuaalirikoksiin liittyviltä tv-uutisilta ja nettisisällöiltä.

Lasten ja nuorten turvallisuudentunnetta tukevat järjestön mukaan normaalisti jatkuvat arkirutiinit. Aikuisten on huolehdittava, että lapsi ja nuori syö, nukkuu ja liikkuu riittävästi sekä jatkaa koulunkäyntiä normaalisti. Jos lapsi ei tähän pysty, hänelle kannattaa hakea ulkopuolista apua.

Mikäli aikuiselle herää epäilys siitä, että lapsi tai nuori, tai joku lapsen tai nuoren tuntema lapsi tai nuori on joutunut seksuaaliväkivallan kohteeksi, on aikuisen otettava yhteyttä poliisiin.

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii yli 120 maassa.

Lue myös:

Oulun kirkkoherrat rikosepäilyistä: Perusturvallisuus on järkkynyt, mutta kostoa ei pidä lietsoa

Piispa Jukka Keskitalo Oulun seksuaalirikoksista: "Uutiset ovat järkyttäneet minua sydänjuuria myöten"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.