Perheiden määrä pieneni Suomessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1950

Perheiden määrä pieneni viime vuonna ensimmäisen kerran sitten vuoden 1950, jolloin määrää alettiin tilastoida. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 lopussa Suomessa oli 1 472 000 perhettä. Määrä pieneni edellisvuodesta 4 100 perheellä.

Myös perheiden koko jatkoi pienenemistään. Keskimäärin perheeseen kuuluu nyt 2,8 henkilöä. Perheiksi määritellään tilastoissa lasten kanssa tai ilman lapsia elävät avio- ja avoparit sekä äidin ja lasten tai isän ja lasten muodostamat perheet.

Yksin asuvia oli 1 162 000 eli lähes 31 000 enemmän kuin edellisenä vuonna. Johtaja Emma Terämä Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että yksin asumisen lisääntyminen on yleiseurooppalainen trendi. Terämä on selvittänyt yksin asuvien asemaa yhteiskunnassa eri tilanteissa ja eri puolilla maata valtioneuvoston tutkimushankkeessa. Hankkeen loppuraportti julkaistaan tänä kesänä.

– Eliniän pitenemisen myötä myös todennäköisyys yksinasumiseen jossain elämänvaiheessa kasvaa. Yksin asumista ainakin jossain elämänvaiheessa selittää myös perheellistymisen siirtyminen myöhemmäksi sekä avio- ja avoerojen määrän kasvu, Terämä kertoo.

Yksin asuminen painottuu aikuisiän alku- ja loppupäähän. Yli puolet yksin asuvista on yli 55-vuotiaita.

– Yksin asuminen on kuitenkin lisääntynyt viimeisen viidentoista vuoden aikana erityisesti nuorten ja keski-ikäisten ikäryhmissä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKatolisen kirkon kakkospomo: Papiksi voi vihkiä vain miehen – eikä se muutu
Seuraava artikkeliJo yli 3 000 saarnaa kasassa – myös tutkijat ovat löytäneet Digipostillan

Ei näytettäviä viestejä