Perheneuvojat puhuvat rakastamisen vaikeudesta

Kirkon perheneuvojat ovat parhaillaan koolla valtakunnallisilla neuvottelupäivillä Turussa. Keskiviikkona alkaneet päivät jatkuvat perjantaihin saakka. Päivien teemana on rakastamisen vaikeus.

Neuvottelupäivillä puhuvat pariterapiaa tutkiva psykoterapian professori Jaakko Seikkula, lasten puolesta puhuva psykoterapeutti, FT Florence Schmitt sekä perhe-elämän yhteispeliä pohtiva emeritus arkkipiispa John Vikström. Seikkulan teemana on rakastamisen vaikeus ja Schmitt puhuu perheestä terapiassa.

Neuvottelupäivien järjestelyistä vastaavat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, evankelisluterilaisen kirkon Kasvatus ja perheasiat -yksikkö sekä Turun arkkihiippakunta.

Pariterapiassa tanssitaan ruumiillista dialogista tanssia

Psykoterapian professori Jaakko Seikkula Jyväskylän yliopistosta on ollut kehittämässä dialogista työotetta vaikeimpien mielenterveydenongelmien kuten psykoosin ja vaikean masennuksen hoidossa jo 30 vuoden ajan.

Suomen Akatemian rahoittamassa Relationaalinen mieli -tutkimusprojektissa Seikkula tutkijaryhmänsä kanssa tutkii, mitä tapahtuu sekä asiakkaiden että terapeuttien tahdosta riippumattomassa hermostossa terapiaistunnon aikana. Seikkula puhuu tästä ruumiillisena dialogisena tanssina.

Tutkimushanke on Suomessa ensimmäisiä, jossa pariterapiatilanteen vuorovaikutuksen tutkimisessa käytetään tällaisia mittaus- ja arviointimenetelmiä.

”Lapset kärsivät avioerosta”

Päivien toinen pääpuhuja psykoterapeutti, FT Florence Schmitt Tyksin Lastenpsykiatrian poliklinikalta ajattelee, että parisuhde nähdään nykyään itseisarvona, jonka eteen ollaan valmiit tekemään uhrauksia. Toisaalta ihmiset ovat myös valmiita purkamaan parisuhteen, jos se ei tyydytä.

– Kun parisuhteesta on tullut niin kunniahimoinen ja vaativa projekti, lasten paikka on hankala, Schmitt sanoo.

Vaikka nuoret parit yleisesti pitävät hyvää huolta lapsistaan, lapset saattavat Schmittin mielestä jäädä kovin yksin vanhempien ongelmien keskellä. Schmittin kokemuksen mukaan lapset ovat yllättävän tietoisia vanhempien huolista ja ongelmista.

Suomi on kärkimaita Euroopan avioerotilastoissa ja vanhempien avioero koskettaa yli 30 000 lasta.

– Vanhempien ja joskus ammattilaistenkin keskuudessa yleisin väärä uskomus on, että lapset sopeutuvat avioeroon. Toinen väärä uskomus on, että avioero voidaan hoitaa niin hyvin, etteivät lapset siitä kärsi. Kyllä lapset kärsivät, Schmitt väittää.

– Lapsella on oikeus tulla kuulluksi. Ammattilaisten on syytä kehittää taitoja kuunnella ja kunnioittaa lapsia.

Myös perheenisät hakevat apua perheneuvolasta

Valtakunnallinen perheneuvonta täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Turussa toiminta on jatkunut 60 vuotta. Viime vuonna kirkon perheneuvontaan tukeutui koko Suomessa 17 500 asiakasta. Kasvua on lähes tuhat asiakasta edellisestä vuodesta. Suurin osa asiakaskunnasta on 30–39-vuotiaita pienten lasten vanhempia.

Yleinen käsitys on ollut, että ongelmien iskiessä kiilaa perheeseen tai parisuhteeseen nainen on se, joka tarttuu puhelimeen ja hakee apua. Kuitenkin yhä enemmän ensimmäisen ajan varaajissa on miehiä. Heitä on nykyisin 43 prosenttia asiakkaista, kun naisasiakkaita on 57 prosenttia. Käsitys, että suomalainen mies ei puhu eikä pussaa, ei siis pidä enää paikkaansa.

Seurakuntien perheasiain neuvottelukeskusten palvelut ovat maksuttomia. Tällä hetkellä niitä toimii eri puolilla Suomea kaikkiaan 42 ja työntekijöitä niissä on lähes 200.

Juttu perustuu neuvottelupäivien tiedotteeseen

Lue myös: Avioero puhuttaa perheneuvonnassa yhä useammin

Professori: ”Elämme ihmiskuvan muuttumisen aikaa”

Edellinen artikkeliRauhaa turvaamassa setripuun maassa
Seuraava artikkeliMitä ihmettä? – Monen kirkon välinen etäisyys on 33,3 km

Ei näytettäviä viestejä