Perjantaina vietetään ramadanin päättävää id al-fitr -juhlaa Suomessa ja maailmalla

Moskeijan katto

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan päättyi torstaina. Perjantaina Suomessa ja ympäri maailmaa vietetään id al-fitr -juhlaa.

Juhla on toinen kaikkia muslimeita yhdistävistä juhlista. Suomessa juhlaa vietetään osallistumalla yhteiseen rukoushetkeen, syömällä hyvin ja viettämällä aikaa perheen kesken esimerkiksi huvipuistossa.

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit ja Vatikaanin uskontojen välinen neuvosto ovat lähettäneet terveisensä juhlaa viettäville muslimeille. Molemmissa viesteissä viitattiin uskontokuntien välisiin jännitteisiin ja muistutettiin muslimien ja kristittyjen välisen molemminpuolisen kunnioituksen merkityksestä.

Neuvoston puheenjohtajan ja sihteerin, kardinaali Jean-Louis Tauranin ja piispa Miguel Ángel Ayuson, allekirjoittamassa Vatikaanin viestissä todetaan, että uskontojen välinen kilpailu vahingoittaa kuvaa uskonnosta ja sen seuraajista. Mittelö myös vahvistaa heidän mukaansa mielikuvia, joiden mukaan uskonnot eivät ole rauhan vaan jännitteiden ja väkivallan lähde.

"Estääksemme ja voittaaksemme nämä negatiiviset seuraukset, on tärkeää, että me kristityt ja muslimit muistamme jakamamme uskonnolliset ja moraaliset arvot samaan aikaan, kun tunnustamme eroavaisuutemme."

Olav Fykse Tveit muistutti sekä Raamatun että Koraanin kantavan vieraanvaraisuuden perinnettä, joka on enemmän kuin pelkkää vieraan sietämistä. Hän päätti oman viestinsä toivottamalla muslimeille Eid mubarak eli siunattua id-juhlaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ramadan alkaa torstaina – paastokuukauden ajankohta vaihtuu joka vuosi